Ayşe Sayın

Kiminle savaşıyorsan onunla barışacaksın

06 Şubat 2016 Cumartesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bölgede çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken açıkladığı “terörle mücadele eylem planı”, Kürt sorununda “diyalog ve müzakere” sürecinden, 1990’lı yıllardakine benzer “güvenlikçi politikalara dönüş”ün işareti olarak değerlendirilirken, “muhataplık” tartışması da başlattı. “Çözüm süreci”nde “akil insanlar” heyetinde de yer alan sivil toplum ve meslek örgütleri temsilcilerine göre, yeni muhatapların devreye sokulması olumlu, ancak “savaşılanla barışmadan, diyalog kurmadan”, yani HDP’siz ve Öcalansız çözüm mümkün değil. Eylem planıyla ilgili değerlendirmeler şöyle:

Ne konuşacaklar

Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan’a göre, Öcalan ve HDP’nin muhatap alınmadığı bir süreçten çözüm çıkması mümkün değil. Türkdoğan, “Kiminle savaşıyorsanız, onunla barışacaksınız, onunla müzakere edeceksiniz” diyerek sorunun taraflarının mutlaka ortak masada buluşması gereğine dikkat çekti. Heyette yer alan bir başka isim eski AKP milletvekili Mazlumder Başkanı Faruk Ünsal da, “istişare meclisleri”nin olumlu bir adım olmakla birlikte, sadece sivil toplum ya da kanaat önderleri ile soruna çözüm bulunamayacağını belirtiyor. Ünsal, “Esas muhataplar olmadığında sadece baro ya da oda başkanları ya da kanaat önderleri ile ne konuşulacak?” diyor.

Çözümcü olunmalı

Plana yöneltilen en önemli eleştirilerden biri de “terörle mücadele eylem planı” adıyla açıklanması. Türkdoğan, terörle mücadele anlayışından vazgeçilip, olaya “Kürt sorunu, insan hakları sorunu” penceresinden bakılmasını isterken, “AKP’nin Ortadoğu politikası nasıl duvara çarptıysa, Kürt meselesinde uyguladığı politika da karşılık bulmuyor. MHP ile aynı çizgiye gelmiş parti sorunu çözemez. AKP ne yazık ki güvenlik politikalarına teslim oldu” diyor.

Davutoğlu’nun, “Ankara’da kurduğu” masaya çağırdığı sivil toplum/ meslek örgütlerinin temsilcileri, Davutoğlu’na ilettikleri bölge halkının taleplerinin planda yer bulmadığı görüşünde. “Çankaya masası”nda yer alan isimlerden Diyarbakır Barosu Başkanvekili Ahmet Özmen, taleplerini doğrudan Davutoğlu’na ilettiklerini anımsatarak, planın “demokratikleşme” ayağının öncelenmesi gerektiğini ifade etti. Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu da dünkü açıklamada, ekonomik yükü hafifletmeye dönük önlemleri de yetersiz bulduklarını söyledi.

Süreç değil harita

Açıklanan plan “yeni çözüm süreci”nden ziyade, “yeni yol haritası” olarak değerlendiriliyor. Bedirhanoğlu, bu konuda “Önümüzdeki günlere dönük yeni bir siyasal çözüm projeksiyonun mutfak çalışması denilebilir” diyor. Bedirhanoğlu’na göre, çatışmaların şiddetlendiği dönemde HDP’yle yan yana görünmek istemeyen hükümet, önümüzdeki dönemde yeniden HDP ile “diyalog” masasına oturabilir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

OHAL başlıyor 20 Temmuz 2016

Günün Köşe Yazıları