Cüneyt Arcayürek

Açmazlardan Kurtulmanın Zorluğu...

06 Mart 2014 Perşembe

Yargıya sürekli hükümetin müdahale ettiği iddialarını doğrulayan bir ses kaydı birden gündeme düşüverdi. Bir anda, aman efendim ne münasebet, yargı erkine ve bağımsızlığına müdahale aklımızın ucundan bile geçmez diye meydanlarda avazı çıktığı kadar haykıran Başbakan RTE’nin; dünlere kadarki söylemleri bir anda çöp sepetine gidiverdi...
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le yaptığı görüşmeyi açıklayan ses kaydına göre, Başbakan, bakandan yargıya müdahale etmesini istiyor...
Yıllardır çökertmek için uğraş verdiği Aydın Doğan lehine mahkemenin verdiği karara müdahale istediği, son ses kayıtlarıyla açığa çıkıverdi.
Bir iki gündür Başbakan’dan bu kayıtlara da diğerlerinde olduğu gibi hiçbir belge, bilgiye dayanmayan montaj açıklaması gelmedi.
Olayın ilginç yanı S. Ergin, konuşmayı yalanlamıyor ama üzerinde yorum yapmayı hukuka aykırı bulan açıklamalar yaparken, kararın neden Doğan’ın lehine çıktığını çok daha başka biçimde yorumluyor.
Yalan, düzmece ya da değil, ayrı sorun, ama piyasaya çıkar çıkmaz yalanlanmayan kayıttaki ifadeye göre A. Doğan’ı yargılayan ve lehine karar veren mahkeme başkanı Aleviymiş!..

***

Elbette böyle bir karar vermesi olağandır demeye gelen hiçbir dayanağı olmayan montaj palavralarını da bastıran bir başka gerekçe, böylece iktidarın savunu sözlüğünde yerini almış oldu...
Bakan, davanın bir de Yargıtay Ceza Daireleri cephesi var, diye Başbakanı’nı teselli de ediyor.
Başbakan ise zaten devletin temel yapısı; yargı, yasama ve yürütme erklerini pek çok zaman yok sayarak, bu erklerin görev alanlarına müdahale ediyor.
E canım şimdi ortaya çıkıp da yargıya müdahalesini kanıtlayan son ses kayıtlarını montajdır diye yalanlamasının otuz paralık değeri olabilir mi?
Başbakan zaten başka havalarda...

***

Durmadan suçladığı cemaati ve paralel devlete alet olanları “inlerinden çıkaracağını” ve adalete teslim edeceğini şimdi halka durmadan neden söylüyor?
Çünkü bunu yapanları neden bir an önce saptayıp yargıya teslim edemediğini içeren, yurt düzeyinde yoğunlaşan eleştirileri; bu kez yine somut hiçbir veri içermeyen yüksek perdeden atarak, toplumu uyutmak için, sorumluları inlerinden çıkaracağını söyleyerek karşılamaya çalışıyor.

***

Baştan sona Çankaya’dan hükümete ve partiye kadar bütün iktidar kademeleri 17 Aralık’tan beri içine düştükleri siyasal ve hukuksal açmazlardan kurtulmanın telaşı içinde.
Başbakan hiçbir inandırıcı dayanağı olmayan vaatlerle 17 Aralık açmazının içinden çıkmaya çabalarken…
… Çankaya’daki AKP’li de anayasanın yüklediği sorumlulukları karşılamaya çalışan kararlar alıyor.
Cumhurbaşkanı telefon dinlemeleri, yolsuzluk, imar rantı, kadrolaşma, devlet sırları gibi aylardır toplumu sarsan olayları emrindeki Devlet Denetleme Kurulu’na inceletiyor.
Kurulun uzun sürecek çalışmalarının zaten hiçbir yaptırım gücü yok!
Bu, olsa olsa Cumhurbaşkanı’nın onca gelişmeleri yukarıdan seyrettikten sonra toplumu anayasal görevini yaptığına inandırmaya hizmet edebilir.

***

Devlet, RTE elinde içine düştüğü açmazlardan nasıl çıkacak?..
Zira RTE iktidardan gittikten sonra devlet yönetimini kim ele alacaksa demokrasiyi kaldığı yerden yeni baştan inşa etmek zorunda.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları