Oy senin, karar senin!

07 Mart 2014 Cuma

Soluğumuzu tutmuş her gün yeni bir ses kaydının ortaya çıkmasını beklerken... Bunları dinleyip, kusmamak için kendimizi zor tutarken... İliklerimize kadar soyulduğumuzu, aptal yerine konduğumuzu, nasıl aldatıldığımızı görürken... Yeni yeni “uyananlara”, “Günaydııııın” demekle, körlüklerine öfkelenmek arasında gidip gelirken... Bugüne dek yolsuzluk hep vardı, ama yargıya müdahale, yargıyı yok sayma ilk kez bunca korkunç boyutta yaşanırken... Yasaları, anayasayı çiğneyen padişah bozuntularını eleştirdiğin an, ya “darbeci” ya da “cemaatçi” yaftasını yerken... Ve bütün bunlar nedeniyle insan kendini hiç ama hiç güvende hissetmezken... Bir 8 Mart daha çıkageldi!
Yarın 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü!

Siyasette ve ekonomide kadın yok
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı istatistiklerinde açıklandı. Nüfusun yüzde 49.8’i kadınlardan oluşuyor, ama ekonomide ve siyasette kadınlar yok. Onlar bu denli açık söylemeseler de sayılar ortada! Milletvekili oranı yüzde 14.4; kabinede bakan sayısı sadece 1 (yazıyla bir), yani yüzde 4.
Kadınların işgücüne katılma oranı da çok acıklı: Yüzde 25.9. Avrupa Birliği üyesi ya da aday ülkeler içinde en düşük oran Türkiye’de... Oysa ben çok iyi anımsıyorum 90’lı yılların sonunda bu oran yüzde 35’lere çıkmıştı. Ama son on yılki politikalar bu oranı gerilettikçe geriletti.
Bin kez söylemekten yorulduk ama tekrarlamakta yarar var: Mesele, siyasi iradenin olmaması, erkeklerin koltuklarını kadınlarla paylaşmak istememesidir. Kadınların varlığını, temsil oranını güçlendirecek politikalar, kadın örgütleri tarafından bin kez ortaya kondu. Ancak bunları uygulayacak siyasi irade yok! Yok! Yok! Yok!

Sözler tutulmadı
Önümüzde yerel seçimler var. Bu konuda en çok çalışan kuruluşlardan biri Ka.Der. Daha önce parlamentodaki 3 lidere çağrıda bulundulardı, kadın adayları doğru dürüst yerlere yerleştirsinler diye. Partiler de yığınla söz verdi. Ama sözler tutulmadı. 2014 yerel seçimlerinde kadın belediye başkan adaylarının toplam adaylar içindeki oranı sadece yüzde 6! (Yazıyla altı). İnsanın içinden koca bir “Yuh!” demek geliyor!
Parlamentodaki partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları şöyle: AKP yüzde 1.15; CHP yüzde 4.32; MHP yüzde 2.51. Kadınları yok saymayan iki parti ise: Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP). Eşbaşkanlarla birlikte ilkinin yüzde 55, ikincisi yüzde 73’e varan oranlarda kadın adayları var.

Karşınıza çıkarsa şaşırmayın
Birkaç gündür İstanbul’un Asya yakasında bir araç dolaşıyor... “Kadın yoksa demokrasi de yok!”; “Demokrasi için eşit temsil” diyen bir araç. İçinizin en karardığı an, İstanbul keşmekeşinde karşınıza bu araç çıkarsa sakın şaşırmayın. Birbirinden yapıcı sloganlarla rengârenk bezenmiş bu sevimli araç içinizi ısıtmakla kalmayacak, geleceğe ilişkin umutlarınızı da yeşertecek. Durun ve ona kulak verin. Şunları duyacaksınız:
“Gelin kadın muhtarınıza, kadın belediye başkan adayınıza, kadın adaylarınıza oy verin… Oy senin, karar senin!”

Neden mi oylar kadınlara?
Eşit temsil eşit katılım için,
Temiz toplum, temiz siyaset, temiz yönetim için,
Çağdaş dünya, çağdaş yaşam için,
Çocuklarınıza yaşanabilir bir mahalle için,
Titiz, temiz, uygar yönetim için,
Kadının yaratacağı farkı görmek için,
Mahallenizin değişimi için,
Kadın dostu kentler için,
Engelsiz yaşam için,
Yeni bir çevre için,
Geleceğe yön vermek için,
Dürüst yönetim için...
Ka.Der aracı, mart sonuna kadar, her gün 10.00-18.00 arası İstanbul’un Anadolu yakasında dolaşacak. Her gün bir başka kadın aday için...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları