Aydın Engin

Anayasa kazanı kaynıyor...

10 Mart 2016 Perşembe

Evet, anayasa kazanı kaynıyor. Tamam, henüz fokurdamıyor. Ama kazan kısık ateşte de değil artık.

Biz dokunulmazlıklar kalkar mı, kalkmaz mı; Can Dündar ile Erdem Gül yeniden içeri girer mi, girmez mi gibi soruları tartışırken; Zaman gazetesinin ardından Cihan Haber Ajansı’nın da kayyımlandığına bakıp acaba hangisinin kayyımları ellerindeki kurumları daha erken batıracak sorusu üstüne papatya falı açarken, AKP elebaşıları Devlet Bahçeli ile mercimeği fırına verdiler ve milli ve Türk bir anayasa yapıp 330 oyla Meclis’ten geçirip referanduma sunmanın hazırlıklarına başladılar bile…

Kazan tam fokurdayıncaya kadar adı “Uzlaşma Komisyonu” olan “Uzlaşmama ve uzlaşmama suçunu karşı tarafa atma komisyonu”nun “Dedim, dedi” muhabbeti ile oyalanacağız. Ta ki AKP’nin en tepesinden (Davutoğlu’nu değil Erdoğan’ı kastettim) halka “Eee görüyorsunuz bu komisyondan bir şey çıkmayacak” fetvası gelene kadar.

Ardından AKP’nin anayasa taslağı zuladan çıkarılacak, eğer o ana kadar anlaşmamışlarsa MHP ile AKP elebaşıları “Bu taslağı nasıl daha milli ve daha Türk ve daha faşizan yapabiliriz” pazarlığına oturacaklar ve fokurdamakta olan anayasa kazanını Meclis’in önüne getirip, birlikte 330 ve üstü milletvekilinin oyu ile geçirip referandum sandığına taşıyacaklar.

O andan itibaren benzeri az görülmüş bir “MHP onaylı AKP anayasası”nı yutturma propagandası başlayacak. Devletin olanakları bu propaganda için alabildiğine ve pervasızca kullanılacak.

Peki, MHP başkanlık sistemine açılan bir anayasaya “Hı” der mi?

Valla Devlet Bahçeli için ateş paçayı sarmış durumda. Bahçeli’ye baş kaldıran üç genel başkan adayı, yeterli imza toplanmasına rağmen kurultay toplamaya yanaşmayan Bahçeli yönetimine karşı mahkemeye başvurdu. Mahkeme MHP’yi Bahçeli’den alıp kayyıma verebilir. Eh o mahkemenin de, o kayyımların da karar verirken talimatı kimden alacağını bilmek için üstün zekâ gerekmiyor.

O kadarcık zekâ herhalde Bahçeli’de de vardır ve kayyımlanmaktansa Erdoğan’a koltuk çıkıp kendi koltuğunu koruma hesabını yapabilir.

Bu siyasal manevralara AKP içinden çatlak ses çıkabilir mi?

Çıkabilir elbet. Ama bunu sonucu etkileyebilecek bir çıkış olarak görmek siyasal bir aymazlık olarak nitelenmeli. O yüzden Kürt siyasal hareketinde KCK eşbaşkanı gibi en üst basamakta duran Cemil Bayık’ın böyle bir olasılığa yeşil ışık yakmasını, “Gül - Arınç - Çelik” ekibinden bir şeyler ummasını ciddiye alamayız.

Ülkeye 12 Eylül Anayasası’ndan da beter bir “AKP- MHP Anayasası” giydirilmesinin önüne ancak CHP, Kürt siyasal hareketinin bütün bileşenleri ve sosyalist solun kesin ve ödünsüz karşı çıkması ile belki geçilebilir.

Son cümledeki “belki” rastgele söylenmedi. Altı çok kesin çizilesi bir “belki” o.

Devlet olanaklarıyla yürütülen dev bir propagandaya karşı halkın “AKP-MHP anayasasına hayır” demesini sağlayacak bir karşı propagandanın örgütlenmesi ve kotarılması zorunlu koşul.

Ancak o zaman belki…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları