Başbakan Davutoğlu ile neler konuşuldu?

30 Mart 2016 Çarşamba

Başbakan Davutoğlu’nun sanatçılarla yaptığı toplantıda neler yaşandığının merak edildiğini, özellikle sosyal medyada tahminler yürütüldüğünü, dedikodular yapıldığını, önyargılı yaklaşımlar geliştirildiğini görüyoruz. Ne olup bittiğini, neler söylediğimi yazmak gerekiyor anlaşılan.
Özel Kalem Müdürlüğü’nden ilk arandığımda Başbakan Davutoğlu’nun kültür ve sanat medyasının ve köşe yazarlarının davet edildiği bir toplantı yapacağı, yeni “Kültür Paketi”ni açıklayacağı bildiriliyordu. Danıştığım gazeteci arkadaşlarım da bunu teyit ettiler, kendilerinin de davet edildiğini söylediler. Katılacağımı bildirdim. Daha sonra iki kez toplantının günü ve saati değişti.

Cuma akşamı Dolmabahçe’ye gittiğimde kültür paketinin açıklanmasının ertelendiğini, Başbakan’ın çeşitli sanat dallarını temsilen davet edilen konuklardan kültür ve sanata ilişkin görüşleri, sorunları dinleyeceğini öğrendim.
Başbakan Davutoğlu da açış konuşmasında bu toplantının bir dost meclisi olarak kabul edilmesini ve herkesin düşüncelerini paylaşmasını arzuladığını söyledi. Salonda altmış sanat insanı ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bürokratlar ve İskender Pala, Muhsin Kızılkaya gibi başbakanın başdanışmanları da vardı.
Popüler müziğin, sinemanın, televizyonun ünlü isimlerinin yanı sıra sinema ve müzik yapımcıları, besteciler, ressamlar, heykeltıraşlar, hat, ebru sanatçıları, sanat kurumlarının yöneticileri, koleksiyonerler ve yazarlar toplantıya katıldı.
Toplantı bir akşam yemeği şeklinde düzenlenmişti. Yemekler yenilip, daha sonra çaylar içilirken İskender Pala’nın yönetiminde beş saat süresince sanat insanları söz alıp görüşlerini belirttiler. Başbakan’a sevgilerini, hükümete destek beyanlarının yanı sıra tiyatro ve opera için salon yokluğu, AKM’nin durumu, RTÜK’ün kararları, TRT’de sanatçılara yapılan ayrımcılık eleştirildi, müzik ve sinemada KDV’nin düşürülmesi, koleksiyonerlerin sorunlarının çözülmesi, tasarımcıların desteklenmesi, ses getirici sergiler yapılması, hayvan hakları yasası çıkartılması gibi taleplerde bulunuldu, sosyal medyada linç edildiklerini, tedbir alınmasını istediklerini söyleyenler de oldu. Sanatçıların teröre karşı birlikte tavır alması önerildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü ortamının yaratılması ve hapisteki akademisyenlerin serbest bırakılması gerektiği belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal söylenenleri not aldı. Başbakan Davutoğlu taleplerden hangilerinin gerçekleştirildiğini anlatıp diğerlerini yapmak üzere not ettiklerini belirtti. Kadir Topbaş da İstanbul’la ilgili eleştirilere cevap verdi ve AKM’nin bu haliyle kalmayacağını, yeniden inşa edileceğini söyledi.
Başbakan Davutoğlu bu masada her türlü görüşten kişinin bir araya gelip sohbet edebildiğini belirterek Türkiye’yi dost meclisi haline getirelim, herkes mahallelerinden çıksın, farklı görüştekiler bir araya gelsin, gerilim ve kutuplaşma bitsin demişti. Söz alıp bu birlikteliğin serbest düşünme ve üretme ortamının yaratılmasıyla mümkün olabileceğini belirttim.
Türkiye’de tüm kültürlerin yaşanması, mahallelerden çıkılıp herkesin bir araya gelmesi arzu ediliyorsa yazarlar ve sanatçılar arasında ayrım yapılmasından vazgeçilmesinin gerektiğini, ilk adım olarak Kara ve Ak listelerin iptal edilerek tüm sanatçıların başta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etkinlikleri olmak üzere belediyelerin, okulların ve diğer kurumların kültür etkinliklerine katılabilmesinin yolunun açılması gerektiğini söyledim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları