AKP Anayasasında Yer Alamayacak Bölümler Listesi....

31 Mart 2016 Perşembe

Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının korktukları için eleştiremedikleri Cumhurbaşkanı’nı, Can ile Erdem’in duruşmasına giden konsolosları ve milletvekillerini kullanarak bir anlamda bilgilendirdiğini(!) düşünüyorum.
İki bakanlığın yaptıkları açıklamanın, özellikle konsolosların yaklaşımının yargıyı etkilemeye teşebbüs suçu işlediklerine yönelik olması dikkat çekiyor.
Özellikle Adalet Bakanlığı’nın suçun tam tanımı olan “Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs suçu”nu işleme potansiyeline konsolosları katıp, yürütmenin temsilcilerini katmaması bana ilginç geldi. Öyle ya, bizim hâkimlerimiz Cumhurbaşkanı’ndan, bakanlardan, HSYK başkanından değil konsoloslardan etkilenirlermiş.
Bakanlıkların açıklamalarının ünlü 301. madde kapsamındaki “Devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçunu içerdiğini de eklemeliyim.
Dolaylı da olsa diyorlar ki “Mahkeme; Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun doğal başkanı da olan Adalet Bakanı’nın açıklamalarını ciddiye almıyor ama konsoloslar ve milletvekilleri salona girdiğinde etkilenebilir.”
Cumhurbaşkanı’nın bile etkileyemediği ama konsolos ve milletvekillerinin etkileyebileceği bir mahkemeden söz edebilmek suç bir yana yakışıksız da kaçıyor.

***

Adalet ve Kalkınma Partisi, baktı ki muhalefet partileri ile olmuyor, kendi anayasasını kendi kendine yapma yolunu yeğledi.
Bence hayırlara vesile olacak bir girişim.
Yıllardır ne olduğu bilinemeyen bir “2023 vizyonu” gırgırı var.
Anayasa taslağı ortaya çıktığında en azından bu vizyonun kapsamını öğrenebileceğiz.
Laiklikten ne anladıkları, ümmet niyetine kullandıkları millet kavramına nasıl baktıkları, insan hakları ve özgürlüklerden neyi murat ettiklerini öğrenme olanağımız olacak.
Başbakan’ın verdiği bilgiye göre bir ay dişimizi sıkabilirsek takke düşecek...

***

AKP’nin kurucu genel başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Can ve Erdem’in yargılanmasına ilişkin olarak söylediklerinden yola çıkarak şimdiki anayasada olan ama AKP anayasasında olması zor görünen kimi bölümler şunlar olabilir diye düşünüyorum.
“Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.”
“Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”
“Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyeti ile bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.”
“Suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunan kişiler, ancak kaçmalarını, delillerin yok edilmesini veya değiştirilmesini önlemek maksadıyla ...... hâkim kararıyla tutuklanabilir.”
“Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.”
“Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kullanılamaz.”
Ve geldik zurnanın zırt dediği bölüme: “Hiçbir makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.”

***

Daha epeyce var ama bana ayrılan yer bitti. Bir engel çıkmazsa anayasa muhabbetini cumartesi günü sürdürürüz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları