‘AKP Mahcup ve Sessiz’

20 Mart 2014 Perşembe

Dört bakanla ilgili TBMM’ye gelen fezlekelerin akıbetinin tartışılacağı olağanüstü oturumun sonucu aslında başından belliydi. Muhalefetin stratejisi savcılıktan gelen fezlekelerin ya da fezlekelerde o bakanlara isnat edilen suçları içeren üst yazının okutulması yönündeki talebini gündemde tutarak iktidarın kaçışını halka gösterebilmek üzerineydi. İktidar ise oyununu, bir yandan kamuoyuna yolsuzlukları örtmedikleri algısı’ verecek girişimler yaparken gerçekte ise fezlekeleri okutmadan Meclis’i kapama üzerine kurmuştu.

AKP’nin ‘önerge’ sürprizi
İktidarın Meclis çoğunluğu yüzünden sonucu baştan belli olan oturumda dikkatler AKP grubunun ve vekillerin psikolojisi üzerindeydi. Önce ‘sürpriz’ bir hamle yaparak iddialara konu 4 bakanın Meclis Başkanlığı’na ortak dilekçesi ve ardından 55 AKP’li vekilin imzasıyla soruşturma komisyonu kurulması yönünde önerge verdiler. Tabii ki önergenin görüşmelerinin seçim sonuna kalacağını bilerek!
AKP grubunun tamamen kamuoyu algısını yönlendirme amaçlı bu hamlesine karşın, Meclis büromuzdaki arkadaşlarımız “İktidar grubundan ‘panik’ havasının işaretlerini aldıklarına dikkat çekiyordu. Kuliste karşılaştığımız CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da bu gözlemi teyit ederek “AKP grubu hiç olmadığı kadar sessiz bugün. 4 ya da 5 kişi çok cılız bir biçimde müdahale ediyor sadece. İktidar grubunun gerisi ise ‘Biz burada kimleri koruyoruz, neyi savunuyoruz?’ der gibi sessiz sedasız oturuyorlar” dedi.
AKP’nin ‘soruşturma önergesi’ hamlesi için “Çok ucuz bir yaklaşım. Samimi olsalar fezlekeleri okutur ve milletvekillerinin incelemesine açarlar. Sonra komisyonu hep birlikte kurarız ama niyet tamamen halkı aldatmak” değerlendirmesini yaptı.

Ağır eleştiriler yanıtsız
AKP’den 17 Aralık sürecinde istifa eden eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da Genel Kurul salonu ve Meclis kulisinde dikkatini AKP’nin sessizliği çekmişti:
“İktidar partisi açısından çok hazin bir oturum. Muhalefet sözcüleri kendilerine karşı en ağır ifadeleri kullanmalarına karşın, AK Parti grubu mahcup ve sessiz bir tutum içinde. Muhalefete sataşmamayı tercih ettiler. Düşük profil içinde kalarak fezlekeleri okutmadan Meclis’in kapanması hedefi doğrultusunda hareket ettiler.”
Günay da AKP’nin son dakikada çıkardığı soruşturma komisyonu önergesini, “Seçimlere kadar fezlekelerin açıklanmasını önlerken kamuoyuna ‘Yolsuzlukların üzerine gittik mesajı verme çabası” olarak değerlendirdi.
AKP’den ayrılan isimlerden bir diğeri, İdris Bal’ın gözlemi ise şöyle:
“İçlerinde muhalefete tek tük laf atan çıksa da genel olarak AK Parti grubunda pek fazla coşku yok. Görebildiğimiz kadarıyla tek amaçları yasama çoğunluklarını kullanarak oturumu kapatmak.”

Günah, ayıp ve suç...
İktidarın sessizliği sırasında muhalefet neler demedi ki...
MHP’li Faruk Bal, “Üzerini örtmeye çalıştığınız bu iddialar dinen günah, örfen ayıp, kanunen de suç” dedi
BDP’li Hasip Kaplan, “Kâtipler okuyor, memurlar okuyor... Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu okuyor bu fezlekeleri ama ben okuyamıyorum. Kuzu okuyor, Kaplan okuyamıyor!” dedi.
CHP’li Akif Hamzaçebi ise AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin tapelere düşen ifadesi ile seslendi iktidar grubuna
“Haliniz duman olur...”

NOT: Dün bu köşede “CHP’nin kampanya ekibi, bu imgelerle bir bakana 700 milyon liralık saatin rüşvet olarak verildiği ileri sürülen 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını kafalarda yeniden canlandırmak istiyor” cümlesindeki ‘700 milyon liralık saat’ ifadesi ‘700 bin liralık’ olacaktı. Düzeltir, özür dilerim.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları