Doğan Satmış

AKP ilk üç maddeyi değiştirebilir mi?

30 Nisan 2016 Cumartesi

İktidar partisi herkesten gizli, kafasına göre bir anayasa hazırlıyor.
Memlekette kör topal da olsa demokrasi var; şimdiki anayasanın kurallarına uyarak değişikliğe giderlerse, tabii ki değiştirebilirler.
Ama ilginçtir, hazırladıkları kendi anayasalarını hiç sızdırmıyorlar.
Ne yazıyorlar, nasıl yapıyorlar hiç bilmiyoruz.
Sadece 17 Nisan’da Karar gazetesinde muhabir Eyüphan Kılıç, AKP’nin yeni yazdığı başlangıç (Dibace) bölümünün taslağını yazdı, “Yeni anayasanın ideolojisi yok” diye bu yeni başlangıç taslağını duyurdu.
Gerçi Cumhuriyet’in Ankara bürosu, araştırdı ve taslağın doğru olmadığını söyledi, ama yine de ortada böyle bir metin var ki, iktidara yakın gazetelerde çıkıyor diye düşünelim.
Karar gazetesinin haberine göre, yeni dibace şöyle olacakmış:
“İnsan onuru ve haysiyeti dokunulmazdır. Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla insan onur ve haysiyetini korumakla ve saygı göstermekle yükümlüdür. Herkes dil, din, mezhep, inanç, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce ve diğer sebeplerle ayrım gözetilmeksizin hukuk önünde eşittir. Devlet organları ve idare makamlar, bütün eylem ve işlemlerinde hukuk önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Devlet, her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılığı doğuran şartların ortadan kaldırılmasını sağlamakla yükümlüdür.”
Kısa ve öz bir metin.
Önce vurgulayalım: AKP’liler yeni “Dibace”yi özetleyip yazarken, eskisindeki şu bölümleri atmışlar.
“Atatürk, Atatürk’ün inkılapları, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu, kuvvetler ayrımı, laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı; demokrasiye âşık Türk evlatları.”
Hadi diyelim bunları attınız. Çünkü AKP olarak böyle düşünüyorsunuz.
Ancak unutulan bir nokta daha var.
Anayasanın “Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” denilen ilk üç maddesi aynen şöyle:
“MADDE 1 Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
MADDE 2 Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, BAŞLANGIÇTA BELİRTİLEN TEMEL İLKELERE DAYANAN, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
MADDE 3 Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.”

İkinci maddeye dikkat
İkinci maddede deniyor ki, “Başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan”.
Eğer AKP yeni dibace yazmışsa, “değiştirilmesi teklif edilemeyecek maddede atıfta bulunulan ve dayanak sayılan ilkeleri” bir anda uçurmuş oluyor.
Ben hukukçu değilim ama böyle bir durumda, hukuk ihlal edilmiş olmaz mı?
Diyeceksiniz ki, anayasanın ilk 3 maddesini değiştirmenin hiç mi yolu yok?
Var, hukukçulara göre o da var.
Önce, anayasaya uygun bir şekilde “Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” bölümünü değiştireceksiniz, sonra yola çıkacaksınız.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları