‘Dünyanın En Özgür Ülkesi’nden Manzaralar

02 Mayıs 2016 Pazartesi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, ülke gündeminde sadece bir haftada gerçekleşen gazetecilere yönelen tehdit, saldırı, hapis cezası ve sınır dışı olaylarını listeledi. Durumun vahim olduğu ortadadır. TGC’nin açıklamasında aşağıdaki olumsuz gelişmelere yer verildi:
Freedom House”un 2016 Basın Özgürlüğü Raporu’nda Türkiye, “basını özgür olmayan 199 ülke arasında 156’ncı” sırada yer aldı. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün yayımladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ise Türkiye, 180 ülke içerisinde 149. sıradan 151. sıraya geriledi.
24 NİSAN- YABANCI GAZETECİLERİN TÜRKİYE’YE GİRİŞİ ENGELLENDİ:
Alman gazeteci Volker Schwenck İstanbul’dan Türkiye’ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı’nda 12 saate yakın alıkonulduktan sonra Kahire’ye geri yollandı.
Alman Bild gazetesine çalışan Yunan fotoğrafçı Giorgos Moutafis, İstanbul Havaalanı’nda ülkeye sokulmayarak sınır dışı edildi. 24 NİSAN - İKİ GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI, BİR GAZETECİ TUTUKLANDI: Hollandalı gazeteci Ebru Umar, Cumhurbaşkanına hakaret”ten, gazeteci Ümit Zileli ise Diyarbakır Cezaevi müdürüne “işkenceci” dediği için gözaltına alındı. Ümit Zileli daha sonra serbest bırakıldı. Dicle Haber Ajansı muhabiri Bilal Güldem örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı.
25 NİSAN: CAN DÜNDAR’A 28 BİN LİRA CEZA: Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar, 17-25 Aralık fezleke ve soruşturmalarıyla ilgili köşe yazıları ve yazı dizisi nedeniyle çıkarıldığı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş insanlarına hakaret ettiği iddiasıyla 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptırıldı. 26 NİSAN- ÖZGÜR GELECEK GAZETESİ ÇALIŞANLARININ EVİ- NE BASKIN: Özgür Gelecek Gazetesi çalışanlarının evlerine polis baskını yapıldı. Baskınlarda gazetenin üç çalışanı gözaltına alındı. 27 Nİ- SAN- ADANALI GAZETECİ HAKAN BÜLENT YARDIMCI’YA SALDIRI: Adana’da günlük yayın yapan Ekspres Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bülent Yardımcı kimliği belirlenemeyen bir kişinin saldırısına uğradı. 27 NİSAN - KİLİS’TE GAZETECİ HİLMİ HACALOĞLU’NA ÇEKİM YASAĞI: Gazeteci Hilmi Hacaloğlu, haber yapmak için gittiği Kilis’te polislerce durduruldu. Sarı Basın Kartı veya valilik izni olmadan haber yapamayacağı söylendi. 28 NİSAN-CHARLIE HEBDO DAVASINDA HİKMET ÇETİNKAYA VE CEYDA KARAN’A 2 YIL HAPİS CEZASI: Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını köşelerine taşıdıkları için yargılanan Cumhuriyet yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’a 2 yıl hapis cezası verildi. 28 NİSAN-FİNLİ YAZARA SINIR DIŞI KARARI: Van’da yaşayan Finli yazar Taina Niemela, “ajanlık faaliyetinde bulunduğu” gerekçesiyle gözaltına alındı. Yazar sınır dışı edildi. 28 NİSAN-TBMM’DE GAZETECİLERE POLİS ENGELİ: TBMM’de milletvekilleri dokunulmazlık görüşmeleri, yer kavgası nedeniyle başlayamadı. Kavganın ardından salona polis girdi. Polis gazetecileri zorla dışarı çıkardı. 28 NİSAN - ALMAN MUHABİR SİLOPİ DIŞINA ÇIKARTILDI: Haber takibi için Silopi ilçesine gelen Alman Haber Ajansı muhabiri Uygar Önder Şimşek, “görüntü ve fotoğraf çekmek yasak” denilerek ilçe dışına çıkarıldı. 28 NİSANEVRENSEL’E “TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI” DAVASI
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu, hakkında “terör örgütü propagandası iddiasıyla dava açıldı.
İMC HABER MÜDÜRÜ’NE GÖZALTI: Bu olumsuzluklara son gün İMC Haber Müdürü Hamza Aktan’ın paylaştığı bir tweet nedeniyle sabah saat 5.30’da gözaltına alınması ve daha sonra adli tedbir konularak serbest bırakılması eklendi.
Görüldüğü gibi medya her gün biraz daha baskı altına alınıyor, durum her gün biraz daha kötüye gidiyor. Gazetecilerin, dostlarının ya da Türkiye’de barış, demokrasi, özgürlük isteyenlerin dayanışması da işte bu nedenle yaşamsaldır.

Yayın İlkeleri’ne Uyma Zorunluluğu
1/4-Cumhuriyet yayınlarında reklam, sponsorluk vb. alanlardaki çalışmalarla editoryal alandaki çalışmalar kesin çizgilerle birbirinden ayrılır. Haberin ana ya da vazgeçilmez unsuru olmadıkça şirketler, ticari ürünler ve markalar yer alamaz, gizli reklam yapılamaz.” Yazı İşleri sorumlularının, sayfa editörlerinin, özellikle Gayrimenkul ve Otomobil sayfalarını hazırlayan arkadaşların Yayın İlkeleri’mizin bu önemli maddesine uymalarında, sayfalarını bu madde ışığında gözden geçirmelerinde büyük yarar var.

KISA... KISA
O Napolyon o Napolyon değil
27 Nisan 2016 Çarşamba günü 13. sayfadaki haberinizde “Kürt kaynaklara göre, .. Napolyon Bonapart’ın eşi imparatoriçe Eugenie de Montijo tarafından hediye edilmişti” yazıyordu. İsterseniz bu haberdeki yanlışları düzeltelim:
1- Napolyon Bonapart’ın eşi Eugenie değil, Josephine’dir. 2- Eugenie, 3. Napolyon’un eşidir. 3- Napolyon Bonapart 1769’da doğmuş, 1821’de ölmüştür: yani 1872’de inşa edilen kilise ile Napolyon Bonapart’ın hiçbir ilişkisi yoktur. 4. 3. Napolyon 1808’de doğmuş, 1873’te ölmüştür. Dr. Ahmet Girgin

Layesul değil, layüsel
25 Nisan 2016 Pazartesi günü, gazeteniz Cumhuriyet’te, köşe yazarlarınızdan Nuray Mert’in bir yazısında, yazar çizer de olsa pek çok insanın başına gelebilecek “kelimeyi yanlış yazma” hatasına düşülmüştü: “layüsel” denecek yerde “layesul” denmişti. Bu türden hataların giderilmesi de düzelti işlemleriyle mümkün oluyor. Ancak, söz konusu yazının yayımlanmasının üzerinden beş gün geçmiş olmasına karşın, “layesul” yerinde duruyor. Elle tutulan gazete geri gelemeyeceğine göre, ilk fırsatta, ilgili yazarın yazısının sonuna bir düzeltme notu konabilir; İnternet baskısında ise iş pek kolay, düzeltilir gider. İnal Karagözoğlu

Magazinde ölçü kaçtı
Aşağıdaki haberde de gözlenebileceği üzere, Cumhuriyet gazetesinin, kendisini diğer gazetelerden ayıran özelliklerinden taviz verircesine yayımlamaya başladığı “kalitesiz magazinsel” haberlerin, hem okuruna karşı duruşunu, hem de yayın politikasını zedelediği düşüncesindeyim. Bilinçli bir çizgi değişimi ise, bu “yenilenmenin”, zamanımız “yüzeyselliğinde” hiç de farklılık oluşturmadığını düşünüyorum. Basit “magazinsel” çizginin, gerçek haber değeri taşıyan konulara da sızması nedeniyle, bu haber üzerinden, bu konudaki rahatsızlığımı sizlere aktarıyorum. Haberiniz şöyleydi: http://www.cumhuriyet.com.tr/ foto/foto_yasam/523258/1/Cagla_ Sikel_in_buyuk_acisi.html Saygılarımla. Zeynep Tamay    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları