Tiyatrografi

21 Mart 2014 Cuma

B İ R K U Ş A K T A N  Ö T E K İ N E   M E N G Ü   E R T E L ’ İ N   B Ü Y Ü L Ü   D Ü N Y A S I :

“Bu sergi, babamın sanatını anlatmaya yetmez ama, Didem Çapa ile benim ve Mengü’nün taa çocukluklarımızdan bu yana kurup sürdürdüğümüz bağın içten gelen, samimi, sevgili bir sunumudur” diyor müzisyen Murat Ertel, Maçka Sanat Galerisi’ndeki “Tiyatrografi” başlıklı sergi için...

Bence çok alçakgönüllü bir tanımlama. O sergide bundan çok daha ötesi var. Didem Çapa, neredeyse yarım yüzyıldır çağdaş sanatımıza damgasını vuran Maçka Sanat Galerisi demek olan Rabia Çapa’nın kızı. Murat Ertel, 60’lardan başlayarak sadece grafik sanatını değil kültür yaşamımıza da önemli etkiler yapmış Mengü Ertel’in oğlu... İkisi el ele verip bu sergiyi hazırlamışlar. Mengü Ertel’in emek verdiği, oluşumuna katkıda bulunduğu bu eşsiz sanat mekânında...
Benim için serginin önemi, çok önemli bir sanatçının büyüsünü ve bütünlüğünü, yaşamını ve üretimini genç kuşağın gözünden, süzgecinden izlememiz.

Farklı sanat alanlarının bütünlüğü
“Tiyatrografi”, tiyatro ve grafik sözcüklerini bir araya getiriyor. Ancak bu iki sanat alanının dışında da sanatlara uzanıyoruz sergide... Çünkü Mengü Ertel, mimari ve arkeolojiden sinema, tiyatroya; fotoğraf ve resimden edebiyata, müziğe; ama mutlak şiirden geçen üretiminde farklı sanat alanlarının tüm olanaklarını zorlamış, farklı disiplinler arasındaki ilişkileri güçlendiren bir öncü olmuştu.
Murat Ertel’in el yazısıyla birinci şahıs olarak yazdıkları da sergileniyor. Bunlar hem bilgi hem yorum içeriyor. Babasının kâh farklı sanat alanları arasında kurduğu köprüleri vurguluyor kâh anılara odaklanıyor. Seçimleri, gruplamaları Mengü Ertel’in tüm çalışmalarını bilenler için çok yerinde.
Çocuğun babayı ve babanın eserlerini yorumlayışı, babanın emeğine ve yeteneğine bakışı, nesnel değerlendirmeleri, çok yönlü bir yaşanmışlığı ortaya koyması... Bütün bunlar bence Mengü’nün düşünceden kavramsal sanata ilerleyen çizgisine çok yakışıyor. Ortaya çıkan, bir kuşaktan bir sonraki kuşağa, dünden bugüne gelen yeni, dinamik, genç sinerjiyi özellikle gençler (yani her yaştan gençler) kaçırmasın.   



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları