Arzu Süzmen

Omuzlarını dik tut!

08 Mayıs 2016 Pazar

Mayıs ayının ruhen en sarsıcı günlerini yaşamaktayız... Bir gün gül ağacının altına dilekler döküyor, ertesi gün "Denizlerin" taş gibi ağır acısını, anda donmuş gibi hissediyoruz.

Sonra bir kaç gün daha geçiyor ve yürekli bir kadının, eşini vurmak için ateşlenen silahın üstüne yürüyüşüne şahit oluyoruz. “Ve bana yapıştırılmaya çalışılan kahramanlık payesini, orada ona teslim ettim. Ben böyle gözü pek kadın görmedim” diyor Can Dündar, eşi Dilek Dündar için. Baharı hissetmekte ısrarlı, yaşamak denen şeye sarılıyoruz. Belki de “direnmek” dedikleri tam olarak budur.

Baharın modası da elbet bir başka gerçeklik olarak giriyor hayatımıza. Sokaklar kendini ifade etmek için giyinen insanlarla şenleniyor. Çünkü giysilerle de direnir insan. Her sezon yeni giysilerin moda olması, belki de şu hayatta çok sıkıldığımızdan. 

Sezonun dekoltesi: Omuzlar

Moda dünyasının trend yaratıcıları ilkbahar-yaz sezonunun dekoltesini "açık omuzlar" olarak belirledi. Ağırlıkların yüklendiği yer olduğundandır belki; omuzlar bir kadının en cesur, en çekici, en asi, en güçlü noktalarındandır. Şimdi omuzların hakkını vermenin tam zamanı!

Edun, The Row, Sonia Rykiel, Proenza Schouler, Boss, Rag&Bone, Roberto Cavalli gibi lüks markaların defilelerinde omzu açık giysilere sıklıkla yer verilirken; Zara, Mango, H&M gibi hızlı moda markaları da koleksiyonlarına açık omuzlu üstleri ekledi. Sokaklara gelince; dünyanın dört bir yanında kadınlar omuzları kutsama stilini çoktan benimsedi bile. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarihten bu yana cesur omuzlar

Açık omuzlar, her daim cesaretin sembolü oldu ve çok konuşuldu.

1884 yılında ressam John Singer Sargent’ın, "Madame X'in Portesi" tablosunda dönemin ünlü cemiyet ismi Madame Pierre Gautreau’yu omuzları açık, siyah saten bir elbiseyle resmettiğinde çıkan skandal gibi...1960’lı ve 70’li yıllarda tüm dünyanın bakışlarının, dönemin stil ikonlarından Jane Birkin ve Brigitte Bardot’un açık omuzlarına yönelmesi gibi... Madame X'den yüz yıl sonra, Madonna'nın sütyen askısını açıkta bırakan bol, omzu açık üstlerinin o dönemde bile toplumda yarattığı çalkantı gibi... Oysa iş hayatında erkeklerle omuz omuza çarpışmaya başlayan kadınların, vatkalı güç giysilerinden destek aldığı 80'li yıllarda Madonna'nın bu ayrıntıyı atlaması beklenemezdi.

 

 

 

 

 

Hillary Clinton'un 1993 yılında Beyaz Saray'da "First Lady" olarak katıldığı ilk yemek davetinde omuzları kesik, boğazlı, dar bir elbise giymesi de elbet tesadüf değildi. Ne diyordu elbisenin tasarımcısı Donna Karan, "Yaşınız ve kilonuz ne olursa olsun, omuzlarınız her zaman güzel görünecektir."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasıl giymeli?

- Modern bir görünüm için iri balon kollu bir üstü şortla kombine edin.

- Hafta sonu etkinliklerine katılırken dantelli, beyaz bir üstü kot pantolonla giyin.

- Gece katılacağınız davetlerde fırfır detaylı, geometrik kesim, iddialı renklerde üstleri tercih edin.

- Açık omuzlu, desenli üstleri canlı renkli bir mini etekle kombinleyerek tarzınıza heyecan katın.

- Bohem bir görünüm için omzu açık, uçuş uçuş elbiseleri bağcıklı ayakkabı ve hasır şapkayla kombinleyin.

- Roberto Cavalli'nin yaptığı gibi; siyah bir üstle zebra desenli pantolonu kombinleyerek cesaretinizi gösterin. 

Bahar geldi. Gözünüzü pek, omuzlarınızı dik tutmanın tam zamanıdır!

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları