Başka dünyalar

15 Mayıs 2016 Pazar

Müthiş konuşmacılar var. Hele bazı konferanslar gerçekten çok etkileyici. “Bir video izledim ve hayatım değişti” diyen yok. Ama, “Bir video izledim ve öylesine etkilendim ki” diye söze başlayıp izlediği konferansı heyecanla anlatanlar çok.
TED konferanslarından söz ediyorum. Dünyanın dört bir yanından uzmanlar burada 18 dakikayı geçmeyen sunumlar yapıyorlar. İnsan bazen şaşırıyor. 18 dakikaya ne çok şey sığdırılabiliyormuş. Dünyaca ünlü isimler bu etkinliğe katılmış: Stephen Hawking, Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall...
Her hafta bir fırsatını bulup www.ted.com sayfasına bağlanıyorum. Mutlaka ilginç bir konuşma buluyorum.
Siz hangi konuya ilgi duyuyorsunuz? Genetik, robotik, sanal gerçeklik, tarih, sosyoloji, psikoloji?
Bugüne kadar hiç TED sayfasına bağlanıp bir konferans dinlemediyseniz, bunu ilk fırsatta yapın derim. Sadece 18 dakikanızı alacak.
TED sayfasında “Tüm zamanların en iyi konuşmaları” diye bir liste hazırlamışlar. Ben yine de yıllardır buradaki konuşmaları izleyen biri olarak sizin için küçük bir liste hazırladım.
Bence tüm zamanların en iyi konuşmalarından biri Bunker Roy’un “Yalınayaklar hareketi”ni anlattığı konuşmasıydı. TED sayfasında arama bölümüne “Bunker Roy” yazdığınızda konuşma hemen karşınıza çıkacak. Türkçe altyazı seçebiliyorsunuz. Transcript bölümüne tıkladığınızda konuşmanın Türkçe metnini de kopyalayabiliyorsunuz.
“Sizi başka bir dünyaya götürmek istiyorum” diye başlıyor konuşmasına Bunker Roy, “Günde 1 dolardan az kazanan fakir insanlarla aramdaki 45 yıllık aşk öyküsünü paylaşmak istiyorum”.
İnanılmaz bir öykü. Bunker Roy, Hindistan’da kendi deyimiyle “çok elitist, züppe ve pahalı” bir eğitim almış. Sonra yoksul bir köye yerleşmiş ve orada “Yalınayaklar okulu”nu kurmuş. Sıra dışı bir okul. Öğretmenin kimi zaman öğrenci, öğrencinin aynı zamanda öğretmen olduğu bir okul.
O okulda neler yaptıklarını dinlerken şaşıracaksınız. Okuma yazma bilmeyen köydeki kadın ve erkeklerin inşa ettiği okul binası, mimarlık ödülü alıyor. Okulun tüm enerji gereksinimini kendi kurdukları güneş enerjisi sistemiyle sağlıyorlar. Köyün kadınları yemek pişirmek için güneş enerjisi ile çalışan fırın yapıyorlar.
Sonra dönüp deneyimlerini Afganistan’daki, Gambia’daki kadınlarla paylaşıyorlar. Büyükanneler dünyayı değiştiriyor. Dinlerken, Türkiye’deki Köy Enstitüleri geliyor insanın aklına. Arada gözleriniz doluyor.
Hans Rosling bir öğretmen. “The best stats you’ve ever seen” (Bugüne kadar gördüğünüz en iyi istatistikler) konuşması mutlaka izlenmesi gerekenler arasında. Sayısal verileri öyle bir konuşturuyor ki. Böylesini daha önce hiç görmediniz. Üstelik çok da eğlenceli.
Ken Robinson, “Okullar yaratıcılığı öldürüyor” diyor konferansında. Bu video bugüne kadar 38 milyon kişi tarafından izlenmiş.
Sugate Mitra’nın “Duvardaki delik” deneyi gerçekten ilginç. Yoksul bir mahalleye, bir bilgisayar koyuyorlar. İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar. İnanılmaz bir şey oluyor. Küçücük çocuklar kendi kendilerini eğitmeye başlıyorlar. Sadece bilgisayar değil, İngilizce de öğreniyorlar. Kimi genetiğe merak sarıyor.
David Christian 17.24 dakikada evrenin tarihini anlatıyor. 13.7 milyar yıl öncesinden başlıyor. Heyecan verici.
İnsan konferansları dinlerken, iyi ki internet var diyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları