Celal Üster

Cinayetin müzayedesi…

17 Mayıs 2016 Salı

Artık cinayet silahları da müzayedelik! 2012’de ABD’nin Orlando kentinde, Trayvon Martin adlı 17 yaşındaki bir Siyah genci sokak ortasında öldürdükten sonra “aklanan” mahalle güvenlikçisi George Zimmerman, Adalet Bakanlığı’nca kendisine geri verilen cinayet silahını internet üzerinden açık artırmaya çıkarmaya kalkışmış.
Zimmerman’ın ne mal olduğu, silahın satışından elde edilecek geliri nereye harcamak istediğinden belli.
Biliyorsunuz, son yıllarda ABD’nin çeşitli kentlerinde polislerin Siyahları hiç çekinmeden vurmalarına karşı başlatılan bir Black Lives Matter (Siyah Canlar Değerli) hareketi var. Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton da, bireysel silahlanmaya karşı bir kampanya yürütüyor. İşte, bu Zimmerman denen adam, cinayet silahının satışından gelecek paranın bu iki harekete karşı “mücadele”ye ayrılmasını istemiş!
ABD’de her şey satılıktır. Yalnızca değerli sanat yapıtları değil, anı eşyaları, ünlülerin giysileri, akla gelebilecek ne varsa açık artırmaya çıkarılır. Ama göz göre göre işlenen bir cinayette kullanılan silahın müzayedeye çıkarılmaya kalkışıldığını ilk kez işitiyorum!
Müzayedecilik bizde de eskilere uzanan bir uğraş. Ama neyse ki, şimdilik, sanat yapıtlarının, nadir kitapların falan açık artırmalarıyla yetiniliyor. Umarım, yakında, Zimmerman’ı örnek alanlar çıkmaz bizde de.
Ya çıkarsa!
Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü, Ali İsmail Korkmaz’ı öldüren silahların ya da Ahmet Atakan’ın, Berkin Elvan’ın canına kıyan gaz fişeklerinin açık artırmaya çıkarıldığını görür müyüz?
Herkes üç ciltlik bir roman yazabilir.
Tek gereken, hayat ve edebiyat konusunda tam bir cehalettir.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Irgat’ın Türküsü 14 Mayıs 2018

Günün Köşe Yazıları