Olaylar Ve Görüşler

‘Cimnastik’ özgürlük sembolüydü

19 Mayıs 2016 Perşembe

Büyük ATATÜRK’le birlikte anılan ve kurtuluş savaşımızın simgesi olan bu tarihi gün, taşıdığı ve hatırlattığı değerler yanında, beden eğitimi öğretmenlerinin de meslek hayatlarının prestiji ve onuruydu.
Hâlâ da öyle olmaya devam ediyor olmalı ki, biraz önce aldığım davet mesajını okurken, meslekten biri olarak bir anda mazinin derinliklerine dalıp gitmişim.
Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği Genel Merkezi’nden gelen mesaj biz meslek insanlarını “geleneksel 19 Mayıs yemeğine” davet ediyor.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı yok. Ama bizler, aynı bilinç ve özlemle nostalji yapacağız. Acı tatlı anılarımızı paylaşıp, şimdilik geçmişte kalan onurlu günlerimizi yâd edeceğiz. Bu önemli gün inanıyorum ki, daha büyük katılımlarla, daha içten ve çoşkulu ortamlarda yeniden kutlanmaya başlanacaktır. Zira gençliğe hediye edilmiş olan bu değerli günün anlam ve önemi hiçbir zaman kaybolmayacak.
Toplumların ortak değerleri, gelenek ve görenekleri bir kişinin iradesiyle silinip gidecek olsaydı, bugün bu kararları alanların üzerine titredikleri birçok değer de çoktan yok olup gitmiş olurdu.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramlarında öğrenci gençliğin sergilediği toplu cimnastik hareketleri ve kompozisyon gösterileri bir spor şöleni olmaktan da öteye Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesindeki ideali ve iddiayı yansıtıyordu. Gözettiği hedef ve anlatmak istediği sarsılmaz amaç, ÖZGÜRLÜK ve BARIŞ’tı. Toplu gösterilerdeki heyecan ve dinamizm, dayanışma ruhunu ve birlikte yaşama sevincini, modernleşme çabasını vurgulardı. Bu amaca hizmet etmek de beden eğitimi öğretmenlerinin en başta gelen görevlerindendi.
Bu duyguları öğrenci, öğretmen ve yönetici sıfatıyla yıllarca yaşamış biri olarak biliyorum ki, bu duruma en çok üzülenler beden eğitimi öğretmenleri olmuştur. Gelecekte 19 Mayıs’lar yeniden kutlanmaya başlan  

FİKRET ÜNLÜ
Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanı



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları