Mustafa Halif

91 kere maşallah

22 Mayıs 2016 Pazar

Devlette çalışan ama “partili” olmayan bir üst düzey kaynak aradı gece yarısı... İlhan Tanır’ın Rıza Sarraf dosyasında “Türkiye’den aralarında önemli isimlerin de olduğu 91 kişinin New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nca soruşturulduğu haberi” yeni yayımlanmıştı internet sitelerinde... “İsimler belli mi, ek bir bilgi var mı” diye soruyordu. (Tanır’ın haberi haberdar.com’da yayımlandı ama arada Cumhuriyet’e de haber geçiyor.) Ben bu soruyu 2013 Aralık ayında da duymuştum. Bir devlet yetkilisi “17-25 Aralık sızıntılarıyla ilgili ne haberler yapacağımızı” öğrenmeye çalışmıştı. Doğal olarak “çalışmakla kalmıştı” ve biz gazeteciliğimizi yapmıştık. Dün gece de benzer bir diyalog geçti. Gerçekten de haber şimdilik “91 isim”di.

Uyudum, uyandım. Yola çıktım. Sabah spor için düzenli gittiğim salonda, aralarında ülkenin tanıdığı önemli kişilerin de olduğu bir grup şunu tartışıyordu: Yoksa hiç beklenmedik isimler iktidar gücüyle kapatılan dosyalardaki güçlüler miydi?

“Sen bilirsin Mustafa Abi” diye laf attılar. Bir sandalye uzatıp “latte macchiato” ısmarladılar. Dedim ki, “Arkadaşlar latte değil, Kopi Luwak ısmarlasanız bu konuda konuşturamazsınız”. Kızgınlığıma şaşırdılar. Ben de onlara şaşırdım.

Şimdi “kim bunlar”cılar ile “vay canına”cılar bir toplansınlar, sorulara toplu yanıt vereyim. Sarraf ABD’de niye tutuklandı: İran’a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak. Bu dönem 2011 ile 2013 arasında bir döneme denk geliyor. Yani Türkiye’de 17 - 25 Aralık sürecinde ortaya dökülen kimi ilişkilere.

17 - 25 Aralık sürecinin başrolündeki 1982 doğumlu Rıza Sarraf kim peki? Devletin en üst düzeyindeki isme göre “hayırsever”... Sarraf’ın geçtiğimiz günlerde kendi eliyle ABD savcısına verdiği “bağış” listesinde en çok hangi derneğe bağış yaptığı ortaya çıktı? Ona “hayırsever” lakabını takan devlet büyüğünün eşinin kurduğu derneğe. Üstelik bu dernek “hayırsever”in adını internet sitesinde bile sakladı. Eminim İslami olarak “sağ elin verdiğini sol el bilmesin” düsturundan hareket etmişlerdir.

Gelelim “hayırsever ismin” yani Sarraf’ın o süreçte ülkede ve iktidar partisinde yarattığı “geçici hasar”a... Partinin hayırseverle “kutular üzerinden” ilişki kurduğu 4 bakanı birkaç gün içinde yerinden oldu. İçlerinden birisi “Bana Başbakan ne söylediyse onu yaptım” diyecekti. Sarraf ve bakan çocuklarından bazıları kısa süre “cezavinde misafir” kaldı. Beklenen, bakanların dokunulmazlıklarının kaldırılıp “Yüce Divan”da sorgulanmasıydı. Ama sonra bu sürece dokunan kim varsa “yandı”. Yapılan “darbe”ydi, o yüzden soruşturmaya katılan kim varsa görevden alındı, sürüldü, bir kısmı hapse atıldı.

Kitleler propaganda birlikleri tarafından “ne yolsuzluğu, montaj-dublaj-iftira” diye ikna edildi. 17-25’in üzerine sünger çekildi. Ta ki ABD’li savcı Bharara “durun daha oyun bitmedi, bir de biz bakalım şu ‘hayırsever’in ilişkilerine” diyene kadar. Şimdi kalkmış soruyorsunuz sağa sola, bu 91 kişi kim ola? İsimlerin hepsi Google’da bir tık uzakta, sildirilmemiş konuşmaların bir kısmı Youtube’da... Yazıverin 17-25 diye hele... Sonra bir “enter”... Göreceksiniz yok yok... 91 kere maşallah diyeceksiniz. Unuttuğunuzu hatırlayacak, belki biraz da utanacaksınız... Kendi adaletini yerle bir eden, edilirken sessiz kalan, umudu ABD adaletinde arayan ülkenin “kahraman” çocukları sizi...

Not: İlhan Tanır haberinde, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Kaynak Holding Kayyımı İmran Okumuş’un listede olduğuna ilişkin iddiaları yazdı. Şaşıran var mı?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

91 kere maşallah 22 Mayıs 2016
Bozdağ hak etti! 15 Mayıs 2016

Günün Köşe Yazıları