Ebru Kılıçoğlu

Köpekler, atlar ve aslan

22 Mayıs 2016 Pazar

“Kal bu sene, yaşanacak çok şey var bu sene!” Fatih Terim, I. Fatih devri olarak kabul edilen 1996-2000 döneminin son lig maçına çıktığında böyle inlemişti tribünler Ali Sami Yen Stadı’nda… Hoca gidiyordu (göz göre göre)… Kimse hazır değildi bu fikre. İşte bu ahval içinde açıklandı yeni teknik direktör: Mircea Lucescu. Seceresi belliydi ama o dönemdeki ruh halinde, ‘İmparator’dan sonra kim gelse zaten en fazla ‘beyefendi’ olacaktı kamuoyu gözünde. Nitekim Lucescu ziyadesiyle ‘efendi’ de olunca Galatasaray bir ‘eğreti’ kaldı üzerinde…

Başarılıydı ama...
Esip gürleyen, vurup deviren bir anlayışın ardından önce defans diyen, önce yenilmemeyi hedefleyen takımını hiç kimse sevmedi Lucescu’nun. Başarısız mıydı? Asla. Hatta Avrupa macerasında çıta yükselten isim oydu aslında. Ama Özhan Canaydın, seçim öncesinde verdiği söz olan ‘Takımın başına camianın en sevdiği ismi getireceğiz’i tutmakta ısrar edince, aldığı şampiyonluk da kâr etmedi. Taraftara göre ondan kalan en kifayetli icraat olan “Köpekler istedi diye atlar ölmez” sözünü hatıra bırakarak, gözyaşları içinde (ki ağlayan sadece kendisiydi) gitti. Kırılan gururunun ilacı, gönderildiği ligde, yerine gelen adam fena halde çarşafa dolanmışken, onun ezeli rakiplerinden biriyle kazandığı şampiyonluk oldu. Alkışlandı, takdir edildi ama yine de özlenmedi.

14 yıl sonra
Şimdi 14 yıl sonra; 55 yaşında bambaşka hırslarla bıraktığı Galatasaray’a 70 yaşında dönmesi gündemde. Evet karnesi çok daha yıldızlı pekiyilerle dolu. Tecrübesi daha fazla. Öte yandan Galatasaray’ın ‘kültürünün’ kariyere pek de bakmadığı, açıyı farklı bir yerden koymak gerektiği ortada. Özellikle de son yıllarda kulübün bir ‘kariyerli hoca öğütme makinası’ olduğu dikkate alınırsa. Yeniden, hatta ‘back to basics’ denilecek kadar yeniden yapılanması gereken bir takıma 70 yaşın tecrübesi danışmanlık yapabilir ama farklı bir dinamizm, bambaşka bir bakış açısı ve modernizm gerektiğinden yola çıkılırsa; Lucescu’ya emanet edilecek olanın, üzerine rehavet çökmüş olsa da bir aslan olduğunu yönetimin hatırlamasında ve bir kez daha düşünmesinde fayda var.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kazanç ve kayıp 16 Nisan 2024
Hamur 3 Nisan 2024
Füzyon 18 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları