Eskişehir şiirle buluşuyor

25 Mayıs 2016 Çarşamba

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği 6. Uluslararası Eskişehir şiir Buluşması, 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Direktörlüğünü Haydar Ergülen’in yaptığı şiir buluşmasına aralarında Deniz Durukan, Hicri İzgören, Hüseyin Ferhad, Kader Sevinç, Karin Karakaşlı, Yusuf Alper ve Emel İrtem’in de bulunduğu Fransa, İran, İtalya, Norveç, Polonya, Suriye ve ülkemizden 30 şair katılacak.
6. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nın onur konuğu Ahmet Telli. Telli 1970 kuşağı şairlerinden. Ama edebiyat alanındaki ilk ürününü vermesi 10 yıl kadar öncesine dayanıyor. İlk şiiri 15 yaşındayken 1961’de Ankara’da yayımlanan Hız gazetesinde çıkmış. Telli, bu yayının bir okul gazetesi olduğunu söylüyor. 70’li yıllardan itibaren edebiyat dergilerinde görülmeye başlamış. İlk şiir kitabı “Yangın Yılları”nın yayım tarihi 1979. 9 şiir, 5 düzyazı kitabı yayımlanmış, şiirleri bestelenmiş, hakkında sempozyumlar düzenlenmiş, kitaplar yazılmış. Çok okunan, çok sevilen bir şair Ahmet Telli.
Toplumcu gerçekçi çizgide, dünyanın, ülkenin ve toplumun sorunlarına duyarlı, imgeyi, lirizmi ihmal etmeyen, gelenekle bağlar kuran bir şiir anlayışı var usta şairin. Onur Konuğu etkinlikleriyle 2 Aralık 1946 doğumlu olan Ahmet Telli’nin 70. yaşı da kutlanmış olacak.
Eskişehir şiir Buluşması’nın bu yılki odak ülkesi Norveç. Norveçli şairler Monica Aasprog ve Torgeir Rebolledo Petersen şiirseverlerle buluşacak. Bir de “Norveç şiiri” oturumu yapılacak. Şiir Buluşması kapsamında verilen “Nâzım Hikmet Araştırma Ödülü” bu yıl Arif Keskiner ve M. Melih Güneş’in hazırladığı “Nâzım’ın Evinde, Vera’nın Sofrasında” adlı kitabının olacak. Kitapta Nâzım Hikmet’in evi, Vera Tulyakova Hikmet’in olağanüstü misafirperverliği anlatılırken evde konuk olan Türkiyeli yazar ve sanatçıların Nâzım Hikmet ve Vera Tulyakova Hikmet ile dostluklarını ve Moskova günleri ile ilgili anılarını da okumuş oluyoruz.
Eskişehir Şiir Buluşması’nda usta şairler de anılıyor. 100. yaşını kutladığımız Behçet Necatigil’in şiirini Mahmut Temizyürek anlatacak. Geçen yıl kaybettiğimiz Sennur Sezer, Gülten Akın, Ahmet Oktay ve Ahmet Ada bir etkinlikle anılacak. Onur Konuğu Ahmet Telli’nin şiirinin tartışılacağı bir oturum da gerçekleştirilecek. Yurtdışından gelen konuk şairler “şiir ve Barış” oturumunda görüşlerini paylaşacak.
Eskişehir Şiir Buluşması Eskişehirlileri sadece şairlerle, şiirlerle değil şiir kitaplarıyla da buluşturuyor. Festivale katılan şairlerin şiirlerinden oluşan Türkçe -İngilizce bir antoloji, Behçet Necatigil’in 100. yaşı nedeniyle Mahmut Temizyürek’in hazırladığı kitap ve Komşu Yayınları’nın yayımladığı şiir kitapları şiirseverlere ücretsiz dağıtılacak.
6. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması 26 Mayıs akşamı Özdilek Sanat Merkezi’nde başlıyor. Saat 18’deki açılış etkinliğinden önce şiir buluşmasının bu yılki onur konuğu Ahmet Telli, okurları için kitaplarını imzalayacak. Açılış etkinliğinde şair - müzisyen Muzaffer Özdemir ve Müzik Kutusu birer konser verecek. Dört etkinlikte şiir ve müzik birlikte şiirseverlerle buluşacak. Eskişehir şiir Buluşması’nın tüm etkinlikleri Özdilek Sanat Merkezi’nde yapılacak
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç şiir, ‘Bilinen sözcüklerle bilinmeyene yolculuk’ olarak tanımlanabilir. Her şiir buluşması da yeni bir yolculuk demek bizler için” diyor. Eskişehir Şiir Buluşması, Yunus Emre’nin şehrine yakışan bir etkinlik, uzun ömürlü olmasını diliyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları