Miyase İlknur

Önce akladı sonra birlikte çay topladı

27 Mayıs 2016 Cuma

Yüksek Yargı Organlarının başkanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize gezisine katılarak çay toplaması tartışmalarına, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in eleştirilere yanıt verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sürekli “Devlet Başkanı” olarak söz etmesi ikinci skandal olarak değerlendiriliyor. Ancak Cirit’in Erdoğan’la geçmişteki bağlantıları ve ilişkileri göz önüne alındığında ne Cirit’in yargıdaki hızlı yükselişine ne de Yargıtay Başkanı olarak Rize’de Erdoğan’la birlikte çay hasadına katılmasına şaşmamak gerekiyor.

Hızlı yükseliş

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Üsküdar 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken adını kamuoyu AKBİL yolsuzluğu olarak bilinen dava nedeniyle duydu. Ukrayna’da şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitiren eski CHP İl Başkanı Mehmet Bölük’ün suç duyurusu ile açılan AKBİL Davası’nda o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile belediye bürokratlarının davası Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Erdoğan’ın 14 yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat kararı çıkması şaşkınlıkla karşılanmıştı. Kararı veren mahkemenin başkanı şimdiki Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’ten başkası değildi. Erdoğan’ın bu mahkemeyle yolu ikince kez 2000 yılında kesişti. Siirt’te okuduğu ve DGM tarafından TCK’nin 312.maddesinden aldığı mahkûmiyet kararının adli sicilden silinmesi için avukatları yine Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Avukatların istemi Diyarbakır 3 No’lu DGM’nin kararının “Vaki olmamış” sayılması ve mahkûmiyetinin adli sicil kaydından silinmesiydi. İsmail Rüştü Cirit başkanlığındaki Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi, DGM’nin kararının “vaki olmamış” sayılmasına, adli sicil kaydının silinmesine “oy çokluğu” ile karar verdi.

Bu karara, Üsküdar Başsavcılığı itiraz etti. İtirazı görüşen Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 numaralı mahkemenin kararını kaldırdı. Kararın kaldırılması Cirit’in yargıdaki yükselişine engel olamadı. Cirit, yargıda hızla yükselerek Yargıtay Başkanlığı koltuğuna oturdu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Siyasetin finansmanı 16 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları