Bugünlerde müziğe sığınmak...

26 Mart 2014 Çarşamba

Aslında çirkin politikacıların gündelik söylemleri uçup gidecek, kalıcı olan yine sanat olacak

İlkbahar, doğanın filizlendiği, gün ışığının insanlara umut getirdiği bir mevsim. Mitolojik çağlarda doğanın uyanışıyla yeni umutların yükselişi çeşitli törenlerle kutlanırmış.
Oysa bizim şu halimize bakın: Sokaklarda can güvenliğimizin olmadığı, her yeni güne yeni yalan- dolan ortamında uyandığımız, yurtdışından hayretle izlendiğimiz, birbirimize saygıyı yitirdiğimiz bir ülkede hangi ilkbahar coşkusu yaşayabiliriz ki!.. İyice sığlaşmış düşünce ortamında gündelik bayağılıkların korkunç rüzgârıyla savrulurken sanattan, sanatçıların sorunlarından söz etmek adeta lüks. Aslında çirkin politikacıların gündelik söylemleri uçup gidecek, kalıcı olan yine sanat olacaktır. Sanata sığınabilmek bir lüks değil, iç dünyamızın zenginliğidir.
Bakın, ilkbaharla birlikte İstanbul Film Festivali başlıyor. Galeriler yeni sergilerini açıyor. Elverişsiz salonlarda, yetersiz maddi destekle, yeni yasayı endişeyle bekleyen devlet orkestralarımız, operalarımız, tiyatrolarımız ellerindeki olanaklarla yeni programlar, yeni prodüksiyonlar hazırlıyorlar.
Bırakın seçim öncesinin çirkin ve gergin ortamını. Bir an soluk alabilmek için önümüzdeki günlerin müzik dünyasına bakın:
Bu akşam İş
Sanat’ta Hilary Hahn var. Paavo Jarvi yönetimindeki Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası eşliğinde çalacak. Boğaziçi Albert Long Hall’de Claudio Simone yönetimindeki I Solisti Veneti’nin solisti flüt sanatçımız Bülent Evcil. Vivaldi’nin güzelim flüt konçertolarını çalacaklar. Yarın akşam Opus Amadeus Festivali kapsamında Fulya’da Quintetto Bottesini de bahara uyan bir programla Schubert’in Alabalık’ın çalacak. BİFO, 10 Nisan programında Sacha Goetzel yönetiminde Zorlu Center’da bir konser veriyor: Mozart’ın Requieminin yanı sıra harika piyanist Rudolf Buchbinder’den Beethoven’in 3. konçertosunu seslendirecek.
Yapı Kredi sponsorluğunda dev bir kemancı, Itzhak Perlman 29 Nisan akşamı İstanbul’da olacak. Ne yazık ki yine geçen seferki gibi Harbiye Kongre Merkezi’nin olumsuz akustiğinde. İKSV 15 Mayıs’ta müthiş sanatçılar ağırlıyor: Şef/piyanist Daniel Barenboim’un yönetiminde Staatkapella Berlin’i Zorlu Center’da dinleyeceğiz.
4 Nisan’da başlayacak olan Ankara Festivali Orhun Orhon yönetiminde, gencecik bir toplulukla açılıyor. Mersin Festivali 24 Mayıs’ta, I musici di Roma ile başlıyor. İstanbul Festivali 31 Mayıs’ta Gürer Aykal yönetimindeki BİFO ile açılıyor. Solisti genç çellistimiz Dorukhan Doruk. İzmir Festivali 14 Haziran’da Efes Antik Tiyatro’da açılış yapacak: Penderecki yönetimindeki Sinfonia Varsovia’nın solisti Hüseyin Sermet. Aspendos Opera ve Bale Festivali ise 30 Ağustos’ta başlıyor.
Evet, kendinizi bugünün olumsuzluklarından arındırmak için tutunacak bir dal arıyorsanız müzik dünyası en değerli ilaç olacaktır. O dünyada gündelik çirkinliklerden soyutlanmış, ruhunuzu yücelmiş bulacaksınız.

> Bırakın seçim öncesinin çirkin ve gergin ortamını. Bir an soluk alabilmek için önümüzdeki günlerin müzik dünyasına bakın:
Bu akşam İş Sanat’ta Hilary Hahn var.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları