Marinada bir yaz festivali

15 Haziran 2016 Çarşamba

Gerçekten rüya gibi bir ortam: Dünyanın dört bir yanından gelmiş teknelerin arasından geçerek Türkiye’nin önde gelen Turgut Reis Marinası’na, oradan da çekek alanına, konser mekânına giriyorsunuz. Bu alanda bir festival yapma fikri ilk kez Aytaç Yalman Paşa tarafından ortaya atılmıştı. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali o günden beri Doğuş Grubu’nun desteğiyle 12. yılına ulaştı. Önceden Turgut Reis Amfi Tiyatrosu’nda yapılan “Gün Batımı” konserlerine geçen yıl Şevket Sabancı Parkı’ndaki “Sabah Konserleri” eklendi. Yıllardır 4 gün olan süre de bu yıl 8 güne çıkartılmış. Festival, 20-27 Ağustos tarihleri arasında, artık Bodrum yarımadasına yayılarak sesini duyuracak.

Onur Ödülü Biret’e
İki yıldır, sanatsal programlama ve planlamasını Pozitif; sanat danışmanlığını da ünlü İngiliz artist menajerliği Harrison/ Parrott’un kurucularından Jasper Parrott üstlendi. Bu yılki festivalde, bugüne dek Türkiye’yi sınırlarımız dışında geniş kitlelere tanıtmış iki piyanistimize özel yer verilmiş. Birincisi bu yıl 75. yaşını ve sahnelerdeki belki de 70. yılını kutlayan büyük piyanistimiz İdil Biret. Kendisine festivalin Onur Ödülü verilirken onu, yılların şöhretine karşın hiç değişmeyen alçakgönüllü, sadece sanatına odaklanmış yüceliği için de alkışlayacağız. İdil Biret, Ender Sakpınar yönetimindeki açılış konserinde CSO ile Grieg’in piyano konçertosunu çalacak. Yurtdışından gelen en önemli topluluk, kuruluşu 1921’e dayanan Londra Oda Orkestrası. Vladimir Ashkenazy yönetimiyle Şostakoviç’in 1. Piyano konçertosunda giderek ünlenen gencecik iki solisti dinleyeceğiz: Piyanist Daniel Kharitonov ve trompetçi Lucienne Renaudin- Vary. Keşke bu genç sanatçıları hazır gelmişken birer günbatımı konserinde de izleyebilseydik! Diğer ünlü bir uluslararası topluluk, kuruluşu 1868’e dayanan Zürich Tonehalle Orkestrası. Topluluk, Lionel Bringuier (1986) gibi son derece dinamik bir şefle konuğumuz oluyor. Birinci konserlerinde, pek çok sahnemizde yakından tanınan çellist Gautier Capuçon’u Dvorak’ın konçertosuyla dinleyeceğiz. Aynı topluluk ikinci konserinde, yine ülkemizde yakından tanınan kemancı Patricia Kopatchinskaja’nın solist olacağı Çaykovski keman konçertosuyla, bir kez daha marina sahnesinde olacak.

Fazıl Say gençlerle
Fazıl Say, uluslararası sahnelerde yirmi yıla yakın bir süredir sesimizi duyuran, yorumculuğu kadar besteleri ve projeleriyle de dikkat çeken piyanistimiz. Bu kez hem onun Nâzım Oratoryosu seslendirilecek, hem de bugüne kadar destek verdiği ve dünya sahnelerine açılmış gençlerle birlikte, onu izleyeceğiz.
Popüler müzik dalında İspanyol sanatçı Monica Molina ve Portekizli şarkıcı Lura gibi ünlü dünya müziği sanatçıları geniş kitleye seslenecekler.
Ayrıca, değişik mekânlara yayılan ve klasik müzik eşliğinde icra edilen pek çok yan etkinlik de var: Çocuk ve yemek atölyeleri, açık hava filmleri, büyüklere masallar ve sergiler gibi. 8 gün boyunca neredeyse günün her vaktinde bir etkinlik bulabilirsiniz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları