Doğan Satmış

Yeni başbakan yüzde 12.5’lik Türk Boris Johnson

25 Haziran 2016 Cumartesi

İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alıp İngiliz Başbakanı David Cameron da istifa edince, eski Londra Belediye Başbakanı Boris Johnson’ın önü açıldı.
İngiliz Daily Mail gazetesi, ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması için büyük kampanya yürüten Boris Johnson’ın yeni başbakan olabileceğini yazdı dün.
Peki, kimdir bu Boris Johnson?
52 yaşındaki Boris Johnson, kendi ifadesiyle yüzde 25 oranında Türk olan bir İngiliz politikacının oğlu.
Boris Johnson’ın babası Stanley Johnson, Osmanlı dönemi bakanlarından ve gazeteci Ali Kemal’in torunu.
Atatürk’ün milli mücadelesine karşı çıkan ve sert tutumuyla tanınan Ali Kemal, yargılanmak için Ankara’ya götürülürken İzmit’te 6 Kasım 1922’de linç ettirilmişti. Ali Kemal, 1903’te yarı İsviçreli yarı İngiliz Winfred ile evlenmişti.
Bu evlilikten 1909’da bir erkek çocukları dünyaya geldi çiftin. Ancak Bayan Winfred, bundan çok kısa süre sonra öldü.
Çocukları İngiltere’ye ailesinin yanına götürülürken Ali Kemal, Türkiye’ye döndü. O koşullarda aralarında çok fazla iletişim olmayınca ilişki koptu. Ali Kemal’in oğlunun oğlu Stanley Johnson ise, Boris Johnson’ın babası. İşte bu Stanley Johnson, 2008’de gazeteciÖzcan Tikit’in sorularını yanıtlarken, şöyle dedi:
“Babam, yüzde 50 Türk’tü; ben de çeyrek Türk’üm. Bununla birlikte İngiliz, Fransız ve İsviçreli kökenlerim de var.”
Bu formülü devam ettirirsek, Boris Johnson’ın kanında da yüzde 12.5’lik Türklük var demek. Tüm bu sözleri okuyunca, “Ruhumuzda bir
Hitlercilik mi hortladı, bazılarının çok sevdiği kan testine biz de mi merak sardık” diye düşünmeyin. Her türlü kan testinin, milliyetçilik testinin, insanları ırkçılığa kolayca ittiğine inananlardanız.
Ancak İngiltere AB’den ayrılsın diye yırtınan Boris Johnson’ın en büyük kozu maalesef, “Biz Avrupa Birliği’nde kalırsak Türkler gelecek” teziydi ve ne yazık ki kendisi, bu iddiasını pervasızlıkla kullandı. Yani kanında Türklük taşıyan biri olarak, İngilizleri “Türkler gelecek” diye kandırdı, korkutmaya çalıştı.
Peki, şimdi ne olacak?
Yine Boris Johnson’ın babasının sözlerine dönelim. Baba Johnson o röportajda Türkiye’nin AB üyeliği için de konuşmuş ve şöyle demiş:
“AB Parlamenteri olduğum 197984 yılları Türkiye Delegasyonu’ndaydım ve bu kapsamda da resmi ziyaretlerde bulundum.
Prensipte 1960’lara uzanan Türkiye’nin AB’ye üyeliğiyle ilgili düzenlemelerin bu ka
dar uzun sürmesine üzülüyorum. İngiltere her zaman üyelikte Türkiye’yi destekledi. Eminim ki büyükbabam Ali Kemal de Türkiye’nin AB’ye üyeli
ğini yürekten desteklerdi.”
Babası böyle diyor ve İngiltere’deki referandum süresince de ülkesinin Avrupa Birliği’nde kalması için kampanya yaptı, oy verdi.
Ama oğlu şu anda ne diyor, Türkiye’yi AB’de istiyor mu, istemiyor mu belli değil.
Kim bilir belki Boris Johnson başbakan olunca ve kendi ülkesi de AB’den çıkınca, biz daha rahat AB üyesi oluruz.
Bekleyelim, görelim. Boris Johnson’ın babası.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları