AKP’nin İnce(!) Politikası...

02 Temmuz 2016 Cumartesi

Terörde yaşamlarını yitirenlerin yarattığı ulusal acıyı gerekçe göstererek ulusal bayram törenlerini iptal eden AKP, daha Atatürk Havalimanı saldırısında can verenler toprağa verilmeden düzenlediği görkemli(?) törenle, Başbakan Yıldırım’ın nitelemesiyle ayrı bir bayram kutladı.
O da yetmedi, yargıyı tümden ele geçirmeyi amaçlayan tasarının görüşülmekte oluşu nedeniyle bayrama katılamayan AKP milletvekilleri, TBMM’deki kulis bölümlerinde bayrama katılıp mutluluklarını yansıtan hareket ve gülücüklerle sembolik kurdeleyi kestiler.
Oysa aynı saatlerde, canlı bombaların saldırısında 15 arkadaşlarını kaybeden Atatürk Havalimanı çalışanları hüzünlü bir anma ve uğurlama töreni yapıyorlardı.
Hüzün ve acı yurda da yayılmıştı ama anlaşılıyordu ki AKP’liler mutluluk yansıtan bir görüntü vermeyi yeğlemişlerdi.

***

Terör, Türkiye’nin önemli sorunları arasında başı çekiyor.
Her terör saldırısının ardından muhalefet partileri, hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bilgi vermesini istiyorlar, konunun araştırılması için önergeler sunuyorlar. Önergeler AKP’nin sahip olduğu parmak sayısı kullanılarak reddediliyor. Son saldırı sonrasında da benzer yaklaşıma tanık olduk.
CHP, HDP ve MHP’nin ayrı ayrı verdikleri araştırma önergeleri reddediliverdi.

***

TBMM’nin perşembe günkü birleşiminde AKP’nin ince(!) siyasetinin ilginç örneklerinden birine daha tanık olduk. Başkanvekili Ahmet Aydın, oturumu açtıktan sonra üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.
Üçüncü milletvekili “uluslararası uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığıyla mücadele günü” münasebetiyle söz almıştı. Konuşması bitince İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu konuşmaya yanıt verme gerekçesiyle söz istedi.
Muhalefet partilerinin başta CHP olmak üzere grup başkanvekilleri İçişleri Bakanı’nın terör saldırısı yerine uyuşturucu kaçakçılığına yanıt vermesinin yanlışlığını vurguladılar.
Tartışma uzadı ama havada kaldı. İçişleri Bakanı da 20 dakikalık konuşmasında terörle mücadelede ne kadar başarılı olduklarını anlattı.
Konuşma sonrasında uygulamanın nedeni ortaya çıktı.
İçtüzüğe göre hükümet adına gündem dışı konuşmaya yanıt konuşmanın ardından muhalefet sözcüleri kürsüye gelip konuşamıyordu.
Oysa, hükümet adına gündem dışında konuşma yapılması sonrasında grup temsilcilerine 10’ar dakika görüş bildirme hakkı doğuyordu.
Ala, bu farktan yararlanmış, muhalefet gruplarının konuşması engellenmişti.

***

AKP, terörü Meclis’ten kaçırma konusunda giderek uzmanlaşıyor.
Ama terör artıyor. PKK’ye ve IŞİD’e verilen dolaylı ya da doğrudan desteğin irdelenmesi engellenince de AKP kendisini garantiye almış sanıyor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları