Ahmet Güvener

Hakem lobisi

09 Temmuz 2016 Cumartesi

Cüneyt Çakır ve ekibi Euro 2016’da 3 maç yönetip eve yollandıktan sonra çokbilmiş hakem camiamız hemen faturayı “Hakem Lobisi”ne kesti. İşin ilginci aynı insanlar Cüneyt Çakır Türkiye’deki maçlarda hata yapınca acımasızca onu eleştiriyorlardı. Çünkü Türkiye’de Cüneyt Çakır’ı eleştirmek demek, MHK’yi eleştirmek demek. MHK’yi eleştirince de belki bir gün görev onlara verilir beklentisi.

Ligimize 1 boy büyük
Olaya objektif olarak bakalım. Cüneyt Çakır dünyadaki en iyi 10 hakemden birisi. IFFHS’in 2015 değerlendirmesine göre üçüncü sırada. Rizzolli birinci, Atkinson ikinci. Bu asla yadsınacak bir durum değil. Üstelik Çakır geçen sene CL finalini bu sene de, hiç alışılmadık bir durum olan 2 CL yarı finalini yönetti. Başarı listesinde Euro 2012 ve 2014 Dünya Kupası yarı final müsabakaları var. Şimdi damarlarında kan yerine sarı-lacivert, sarı-kırmızı, siyah-beyaz ve bordo-mavi kan akanların bana acımasızca saldıracakları cümleye geliyorum. Cüneyt Çakır Türk futbol tarihinin uzak ara en büyük hakemi ve bence bizim ligimize ve takımlarımıza bir boy büyük.

Kötü dönemindeydi
Euro 2016 finali için en önemli favorilerden birisiydi Çakır, hele Türkiye elendikten sonra. Ne oldu da üçüncü maçtan sonra geri yollandı. Çok basit birinci maçtan üçüncü maça doğru ciddi performans düşüşü gösterdi Cüneyt Çakır. Nasıl bazı futbolcuların kötü günü veya dönemi olur, Çakır’ın da kötü dönemi oldu bu turnuva. Nedenini kendi bulabilir bence; çok fazla stres, yorgunluk ve final beklentisinin getirdiği ruh hali. Bu arada ekibinin ciddi hiçbir hatası olmadığının da altını çizelim. UEFA çok başarılı olmayan ilk 2 maçtan sonra ona güven gösterip turnuvanın belki de en zor maçlarından birisi olan İspanya – İtalya maçına atadı Çakır’ı.
Bu maçı mükemmel hatta iyi yönetse yine de finalin en büyük adayı olurdu. Ama maalesef Çakır maçı iyi yönetemedi. Ben not versem eğer zorlayarak siyah beyaz hata yapmadığına karar verip en iyi 8,1 verirdim Cüneyt Çakır’a. 8,1 UEFA’da vasat bir nottur. Maçta oyun sonucuna etki edecek hata yapmadı ama düzeltilmesi gereken çok yönü var mesajını verir. O notla finali alamaz. Ne not aldığını bilmiyorum. Avrupa’nın çok güvenilir hakem blogu Third Team’in 3 gözlemcisi ortalama 7,2 vermişler Çakır’a. Bu tabii ki resmi not değil ama 7,2 UEFA’da çok kötü bir not. 2 siyah beyaz neticeye tesir eden hatası var demektir.

Ciddi hatalar
Detaylara girmeyeceğim ama maçta gösterdiği ve göstermediği kartlarda ciddi hataları vardı. Kasai’nin mükemmel yönettiği İtalya – Almanya maçını seyredenler Çakır’ın performansı ile Kasai’ninkini karşılaştırınca belki ne dediğimi anlarlar. Bazıları anlamayacaklardır çünkü maalesef nasıl tuttuğumuz takım konusunda objektif olamıyorsak, aynı ülke vatandaşı olduklarımız hakkında da objektif olamıyoruz. Çakır’ın bir başka handikabı da bu turnuvada hakemliğin mükemmele yakın bir düzeyde yürümesiydi. Gelelim lobi meselesine. Olayı lobiye indirgeyerek bazıları bazılarına mavi boncuk dağıtıyor sadece. Umarım Cüneyt Çakır geri yollanmasının nedenlerini döndükten sonra ona lobi masalları anlatanlarda değil kendi videolarını defalarca izleyerek bulur. Unutmasın Rio 2016’da Türkiye’yi temsil edecek, orada bir final neden olmasın.
Eğer hakem atamalarında hiç politika veya lobi yoktur dersek, bu kadar yıl görev yaptığımız ulusal ve uluslararası görevleri yadsımış oluruz. Cüneyt’in en büyük lobisi kendi performansı ve Erzik / Uilenberg ikilisiydi. Hop artık onlar görevde değil mi dediniz? Onu da Türk Futbolunu ve hakemliğini yönetenler ya da yönettiğini sananlar düşünsün.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hakem lobisi 9 Temmuz 2016
Kardiac Kids 17 Kasım 2015
Yeter artık 29 Eylül 2015

Günün Köşe Yazıları