'Hedef TSK'yi yıpratmak'

15 Ağustos 2008 Cuma

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolonun gözaltına alınması, Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli generaller tarafından, TSKnin hedef alınması olarak algılandı. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, TSK hedef haline gelmiştir. TSKnin etkinliğini kırma çalışmaları sürekli olarak gündemdedeğerlendirmesini yaptı. Emekli Tuğgeneral Cihangir Dumanlı, Görevde bulunan TSK mensuplarına bir şey yapamıyorlar, ama emekli orgeneralleri gözaltına alarak TSKyi yıpratma girişiminde bulunuyorlar derken, emekli Tuğgeneral Ali Rıza Selmanpakoğlu da, Türkiyeye büyük hizmetler vermiş, orgenerallik rütbesinin ötesinde kuvvet komutanlığı, ordu komutanlığı yapmış komutanlarımızın gelişigüzel götürülmesi ulusumuzda kaygı yaratmıştır diye konuştu.

Cumhuriyetin konuya ilişkin görüşlerine başvurduğu emekli generallerin düşünceleri özetle şöyle:

Armağan Kuloğlu (Global Strateji Enstitüsü Başdanışmanı - Emekli Tümgeneral): Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ulus devlet anlayışına göre kurulmuş, üniter yapıyı benimsemiş, Cumhuriyet ilkelerini kabul etmiş ve Atatürkçü düşünce sistemini bu ülkenin kurtuluşu olarak görmüştür.

‘Kutuplaşma doğdu’

Ancak son zamanlarda ulusal devlet anlayışını, üniter yapıyı, Atatürkçü düşünce sistemini ve ilkelerini benimsemiş bir grupla İslami yaşam tarzını ülkeye getirmek isteyen blok arasında bir kutuplaşma doğmuştur. Türkiyeye İslami yaşam tarzını giydirmek isteyen bir iktidar, bir düşünce vardır. Bu düşünce, hedefine varmak için her türlü çareye başvuruyor. Buna karşılık Atatürkçü düşünce sistemini koruyan, Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkan, ulus devlet anlayışına sahip çıkan birçok Cumhuriyet kurumu var.

‘Koruma mecburiyeti’

Bu kurumlarından birisi de Türk Silahlı Kuvvetleridir. Elinde silahlı güç olduğu için en güçlü kurum konumundadır ve yasalarla kendisine verilmiş olan Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi vardır. Yasalarla verilmemiş olsa dahi Cumhuriyeti kuran, Kurtuluş Savaşını yapan, devleti kuran ve bu felsefeyi bugüne kadar muhafaza eden bir kurum olarak zaten korumak ve kollamak mecburiyetindedir. İslami yaşam tarzını getirmek isteyen zümrenin önündeki en büyük engel Türk Silahlı Kuvvetleridir. Buna destek olan 2. cumhuriyetçi, aşırı liberal olarak kendini gösteren küreselleşme dalgalarından etkilenen, ulusal devlet anlayışını yok etmeye çalışan bir başka zümre daha vardır. Bunlar da hedefe ulaşabilmek için önlerinde engel olarak bulunan TSKnin etkinliğini kırmak istemektedir.

Cihangir Dumanlı (Emekli Tuğgeneral): TSKnin bir geleneği vardır. Kurumsallaşmıştır ve kişilerle değişmeyen bir yapısı vardır. Temeli, kökü oturmuştur ve bu kök de Atatürkçü çizgidir. Türkiyede çok açık olarak devrim-karşıdevrim mücadelesi sürüyor. TSK, karşıdevrimcilerin en önemli hedeflerinden biri. Ergenekon dosyasından tutturulamadı, şimdi bunun darbe iddiaları ile bağlantısını kurup başka iddialar geliştirmeye çalışılıyor. Ama asıl hedefleri TSK. Görevleri sürmekte olan TSK mensuplarına bir şey yapamıyorlar, ama emekli orgeneralleri gözaltına alarak TSKyi yıpratma girişiminde bulunuyorlar.

Ali Rıza Selmanpakoğlu (Emekli Tuğgeneral - Hacıbektaş Belediye Başkanı): Türkiyeye büyük hizmetler vermiş, orgenerallik rütbesinin ötesinde kuvvet komutanlığı, ordu komutanlığı yapmış komutanlarımızın gelişigüzel götürülmesi ulusumuzda kaygı yaratmıştır. Bu insanlar, ender yetişen değerlerdir. Devlet umurunun ne olduğunu bilen insanlardır. Bugüne kadar yaptıklarıyla, temsil ettikleri görevler, sivil yaşamda da gerçekleştirdikleri ile son uygulamayı hak etmedikleri görüşündeyim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları