Darbeyi Ezdik Sıra Demokraside...

21 Temmuz 2016 Perşembe

Günler geçip yeni bilgi, belge ve görüntülere ulaşıldıkça 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’nin ne kadar büyük bir tehlike atlatmış olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Medyanın (ki aralarında bilinen Fetocular da var) ve yurttaşların bir bölümü sadece kişiliklerini ve rütbelerini Fethullah Gülen’in emrine vermiş askerleri suçlamakla yetiniyor.
Onların bu rütbeye ve göreve kimlerin katkıları ile geldiğini bilseler ya da kestirseler de ağızlarından tek laf çıkmıyor.
Ama, bu konuma gelmelerinde AKP’nin büyük katkısı olduğunu da vurgulayarak darbe girişimine ilişkin bilgileri okurlarına duyurmakta olan Cumhuriyet’i suçlamayı aksatmıyorlar.
Neymiş? “Cumhuriyet, Fethullah Gülen’i destekliyormuş.”
Maskaralık, sadece darbe girişimcisi cemaat askerleriyle sınırlı değil. Velinimetlerini korumak zorunda olanlar da tıpkı onlar gibi davranıyorlar. Tek farkları silahlarının olmaması. Silah yerine kalemlerini kullanıyorlar...

***

Yazımı, zorunluluk gereği Milli Güvenlik Kurulu toplantısının 4 saattir sürmekte olan toplantısı sırasında yazıyorum. Olağanüstü hal ilanı için tavsiye kararı çıkması bekleniyor. Nedeni de bu kez anayasaya uyulacağı beklentisi. Hukuksuzluğun kol gezdiği; anayasanın eylemli olarak değiştirildiğinin en yetkili ağızdan açıklandığı bir ülkede aşırı iyimserlik olarak görülse de...

***

Aynı yaklaşım, Türkiye Büyük Millet Meclisi için de geçerli. Parlamenter sistemin ülkeye ne denli zararlar verdiğini anlatanlar, ne kadar yanlış bir yola saptıklarını, darbe girişimi sayesinde öğrenmiş olmalılar.
Parti farkı gözetmeden Meclis’e koşan milletvekilleri, milletin birlikteliğini kişinin değil Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin simgelediğini bir kez daha kanıtladılar.

***

Fethullah Gülen’i terör suçu işlemekle suçlayan Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel’in 1999’daki iddianamesinden, iktidara gelişinin ardından AKP’nin kurtardığını unutmayanlar da var.
“Ne istediler de vermedik” diyenler de dahil AKP’nin kodamanları, katkılarının yanı sıra özlemlerini ve saygılarını sundukları Gülen’in başlattığı girişimin 30 küsur yıl önce başladığını söylerken ne kadar da rahat görünüyorlar...

***

Olağanüstü hal ilan edilmese de olağanüstü önlemler alınacağı belirtiliyor.
Asıl görülmesi gerekense AKP’nin 15 yıla yaklaşan iktidarı sürecinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni düşürdüğü durum. Kuşkusuz bu durumu da, “başarı” olarak anlatmayı başaracaklardır.

***

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Burhan Felek (1889- 1982) toplantı aralarındaki söyleşilerde zaman zaman “Türkler iki yerde bir araya gelir. Kışlada ve camide” derdi.
Bu birlikteliğin de AKP iktidarında yara aldığı açıkça görülüyor.

***

Her şeyin “demokrasi” için yapılacağını söyleyen bir iktidar yönetimde...
İnanmalı mıyız dersiniz?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları