‘Hani Demokratik Siyaset?’

06 Nisan 2014 Pazar

Ağrı’nın Direnen Başkan Adayı Sakık:

Ağrı’da BDP’nin kazandığı seçim sonuçlarına AKP tarafından yapılan itirazlar nedeniyle şehir günlerdir gergin. Ağrı’da BDP’liler ile AKP arasındaki gerginlik Türkiye’nin de gündemine oturmuş durumda. İktidar partisinin ilçe ve il seçim kurullarına yaptığı itirazlar sonuçsuz kalınca, YSK yeniden sayım kararı aldı. Son sayımlara göre AKP’li rakibini 10 oy fark ile geçtiği belirtilen BDP adayı Milletvekili Sırrı Sakık’a Ağrı’da neler olduğunu sorduk.
YSK’nin yeniden sayım kararı aldığını, önceki günden düne kadar 18 sandık sayıldığı bilgisini verdi. Bir günde sadece 18 sandığın yeniden sayılabilmesine itiraz ettiklerini söyledi.

‘Sandık kurulunu artırın’
“Seçim bittiği günden bu yana bir haftadır sürekli sayım var. Yalova’da bir gün içinde itirazlar da sonuçlandırıldı ve karar açıklandı. Burada ise ilk sonuçları bile bile ancak baskılar sonucu açıklayabildiler. İnsanlar sokaklara çıkınca. En son ilçe seçim kurulu kararı doğrultusunda kazandığımız tebliğ edildi. İtiraz ettiler, pazartesi günü reddedildi. Bizim kazandığımız ilan edildi. Sonra ile başvurdular. Orada da bir sonuç alamadılar, sonra da YSK’ye. Yeniden sayım kararı alındı.”
“Sandıktan çıkan oylarda hiçbir zaman AKP önde çıkmadı ama şimdi alınan kararla bu sefer geçersiz oyları da sayıyorlar. Aradan 6-7 gün geçti. Bu geçersiz oylara ne yapıldı bilmiyoruz. Yalova’da bir gün içinde karar alındı ama burada farklı bir uygulama var. Olağanüstü güvenlik önlemleri var, gergin bir hava var. Zaten ne yapıldıysa altı gün içinde yapılmıştır. Bunun için de kuşku ve endişemiz var. Ağrı’yı bize vermek istemiyorlar.”

Bu hızla 15 günde biter
“Ama sadece bir sandık kurulu var. Bir gün içinde ancak 18 sandık sayılabildi. 200’e yakın sandık var. Bir sandık kurulu ile bu iş 15 gün sürecek. Türkiye’nin dört bir tarafından birkaç saat içinde sayılabiliyor. İstanbul’da birkaç saat içinde sayıldı bitti.”

Kuşatma altında sayım
Sakık kentteki gerginlik konusunda da şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye’nin dört bir tarfından buraya polis ve asker gönderildi. TOMA’lar, Akrep’ler, bütün savaş araçları burada. Şehir kuşatma altında. Bir tek savaş uçağı yok. İl seçim kurulu, oyların yeniden sayılması kararını şehir bu şekilde kuşatıldıktan sonra verdi.”

Ağrı kanarsa, Türkiye ağlar
Ağrı ve Ankara’daki bütün devlet yetkilileriyle konuşarak kentteki gergin durumu kendileri ile paylaştığını belirterek şöyle devam etti:
“Ankara’da YSK Başkanı ile, Ağrı’da vali ile, bir de İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştüm. Bizim ‘Merhamet ikram edin talebimiz yok. Biz hakkımızın gasp edilmemesini istiyoruz. Ağrı’daki tehlikeyi hepsine alnlattım. Ağrı çok hassas bir noktada. Kanatırsanız tüm Türkiye kanar, ağlar dedim. Bütün tehlikelere işaret ettim. Dışarıdan bu kadar polis, asker neden buraya geliyor. Buraya önyargı ile geldiler. Düşman gibi bakıyorlar.”
İki aya yakın bir süredir Ağrı’da olduğunu, barışçıl bir kampanya yürüttüklerini herkesin bildiğini söyleyen Sakık şöyle devam etti:
“Görüştüğüm hükümet üyeleri de biliyor seçim kampanyamızın ne kadar barışçıl olduğunu. Hükümet yetkilileri teşekkür bile ettiler böyle bir kampanya yürüttüğümüz için. Kimseye yüksek sesle bile hitap etmedik.”

‘Herkes AKP’ye çalıştı’
Sakık bir diğer önemli iddiası da BDP’nin tabanı hariç tüm siyasi partilerin oylarının AKP’ye gittiği yönünde:
“Hüda-Par ile MHP bile AKP’ye oy verdiler. Özel uçaklarla gelen gidenin hesabı yok. Başbakan yardımcılarının, bakanların, işadamlarının ziyaretleri... Sosyal yardımlaşma fonlarının devreye sokulması ama tüm bunlara karşı halk iradesini ortaya koydu. 2009 ve 2011 seçimlerine bakarsanız AKP Ağrı’da yüzde 60-70 oranında oy tabanı var. Biz buralara eksilerden başlayarak geldik. Zoru başardık. Şimdi masada elimizden almaya çalışıyorlar.”
Sakık, “Neden Ağrı’da bu kadar itiraz var” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:
“Buralarda AKP çok güçlüydü. Biz eksilerden buraya geldik. Ağrı onların kalesi. Kaybetmek istemiyorlar. Ağrı Kürtler açısından da önemli bir kent. Ağrı isyanların kenti. Sürgünler olmuş, insanlar öldürülmüş.”
AKP hükümetinin çözüm sürecinde kendilerine sürekli ‘demokratik siyaseti esas alın’ dediklerini belirten Sakık, şöyle konuştu:
“Ben de bunun için geldim. Evet silahlar susmalı ama bir taraftan bunu söyleyenler, diğer taraftan devletin gücüyle birlik oluşturarak kazanılmış seçimi halktan almaya çalışıyorlar. Demokratik siyaseti bu şekilde boğmaya çalışırlarsa bu en büyük haksızlık olur. Kimsenin Ağrı’yı kanatmaya, toplumsal dokusuyla oynamaya hakkı yok. Bölgeyi germeye kimsenin hakkı yok. Sağduyulu olsunlar. Halkın iradesine herkes saygı göstermeli.”
“Ağrı’da hükümet zoru ile seçimin AKP’ye kaydırılması durumunda ne olur” diye de sorduk Sakık’a:
“Bir saat içinde 40 bin kişi toplanabiliyor. Şehir çok gergin. Bazı gençler ellerinde benzin bidonlarıyla kendimizi yakacağız dediler. Feryat var, görüyorum ve korkuyorum. Ben bir damla kan akmaması için bin koltuk feda ederim. Hakkım olmayan bir şeyi istemiyorum. Hakkım değise oturmam da zaten. Ben koltuk derdinde değilim ama hakkımız olanı almalarına göz yumamayız. Bu halkın iradesini yok saymlak olur.”

Başbakan’ı ararım
“Bunun için gerekirse Başbakan Erdoğan’ı da ararım ama benim düşüncelerimi, benim görüştüklerim kendisine aktarmıştır ama tekrar söylüyorum. Hiç kimse Ağrı’yı kanatmamalı.”

Çözüm sürecini bozar
Sakık’a göre seçimlerin BDP’nin elinden alınması çözüm sürecini de olumsuz etkileyebilecek: “Çözüm süreci için de endişeliyim. Çözüm sürecinin halkta yeniden karşılığını bulması için geldim ben buraya. Çözüm sürecini desteklediğim için buradayım. Heba olursa, yeniden başa dönülür. Çözüm süreci çok önemli bizim için. Barış sürecinin hayat bulması gerekir. Ne vekillik ne belediye başkanlığı. Yoksul Anadolu çocukları ölmemeli artık.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları