AKP Türkiye’yi Değil Kendisini Güvenceye Alıyor...

04 Ağustos 2016 Perşembe

FETÖ’cü darbe girişiminin on dokuzuncu gününde görünen odur ki, AKP iktidarı kendisini güvence altına alma amacıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini bir yana koymayı anayasayı yok sayarak sürdürüyor.
Din ağırlıklı bir rejim oluşturmak amacıyla, Fethullahçılar ve demokrat olmayı sadece asker düşmanlığı yapmakla sınırlayanları kullanan AKP iktidarı, gelinen aşamada kanun hükmünde kararnameler yayımlayarak devlet yapısını değiştirmek için bu kez FETÖ’yü kullanıyor.

***

Darbe girişimi, AKP’lilerin öve öve sunduğu Osmanlıcılık sevgisinin kapsamını da ortaya koydu.
Birincisi tarihi(!) Topçu Kışlası, ikincisi de KHK ile Jandarma’da, Osmanlı dönemindeki gibi sivil (mülkiye) paşaları oluşturmak.
Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı çıkan Osmanlı artığı ayaklanmacıları övmeyi bile unutmuş görünüyorlar(!).

***

Osmanlıcılığı, oy almak için araca dönüştürmelerinin içten olmadığını kanıtlayan somut kararlar alınıyor.
Örnek olarak askeri okulların kapatılmasını gösterebiliriz.
Cumhuriyet döneminde kurulan Hava Harp Okulu dışındaki askeri okulların hepsi, adlarının başına “Han” sözünü ekleyerek görünüşte yücelttikleri Osmanlı padişahları tarafından kurulmuşlar.
Kuruluş sırasına göre özetleyelim.
Deniz Harp Okulu: 3’üncü Mustafa döneminde Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafında 1773’te Kasımpaşa’da Tersane’deki bir kalyonda öğretime başlamış, 22 Ekim 1784’te Mühendishanei Bahri Humâyun adını almıştır.
Kara Harp Okulu: 1834 yılında 2’nci Mahmut döneminde Mektebi Harbiye adıyla oluşturulmuştur.
Kuleli Askeri Lisesi: 2’nci Abdülmecit döneminde 21 Eylül 1845’te Maçka Kışlası’nda (Taşkışla) eğitime başlamıştır.
Harp Akademileri: Mektebi Erkân-ı Harbiye adıyla 2’nci Abdülmecit döneminde 1848’de açılmıştır.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA): Gülhane Seririyat (Klinikler) Hastanesi adıyla Ulu Hakan (!) 2’nci Abdülmamit’in doğum yıldönümü olan 30 Aralık 1898’de törenle açılmıştır.

***

AKP’nin öncülü Demokrat Parti’nin lideri Adnan Menderes, 1956’da başlattığı İstanbul’un İmarı Hamlesi’nde nasıl 84 tarihi ve dini binayla Mimar Sinan yapısı camileri yıkmışsa, ardılı AKP de 2016’da, kendi geleceğini güvenceye almak için Osmanlı’dan kalan kurumları yok ediyor.
Hem orduya bilgili komutanların yetiştirilmesi hem de kapatılan okulların bina ve bahçelerinin ranta açılması konusunda endişeler var.
Bu kurumları dinci yapılandırmadan arındırma gerekçesinin, siyasallaştırılmaları için kullanılacak olmasının doğurduğu endişe de cabası...

***

Bu yazıyı, Olağanüstü Din Şûrası’nı televizyondan izlerken yazıyorum.
FETÖ’nün yaptıklarının yeni keşfedilmiş olmasını yansıtan cümleleri, özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “başarılarından ötürü kutlanmasını” dinlerken neredeyse küçük dilimi yutacaktım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları