Yahya Arıkan

Ne Zaman Emekli Olmalıyım?

17 Ağustos 2008 Pazar

Öğretmenim. 01.01.1963 doğumluyum ve öğretmenliğe 22.12.1986 tarihinde başladım. Yeni sosyal güvenlik yasasına göre ve IMF’ye verilen sözler doğrultusunda emeklilikle ilgili ikramiye ve maaş durumlarında indirimden bahsediliyor. Bu şartlarda emekli olup olmama konusunda tereddüt içerisindeyim. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Yani ekim ayından önce emekli olursam ne olur, olmazsam ne olur? Avantaj veya dezavantajlarım ne olur? Selma Erçin

Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen düzenlemelerin yürürlüğünden önce işe girmiş memurlar eski hükümlere tabi olup, yeni düzenlemelerden olumsuz etkilenmeleri söz konusu değildir. Emekli olmayı düşünmüyorsanız, hak kaybı endişesiyle emeklilikte acele etmeyiniz.

Ancak, reformdan sonra işe giren memurlar yeni hükümlere tabi olacak.

GEÇMİŞ YILLARDAKİ BOŞ GÜNLERİN PRİMİ ÖDENEMEZ

20.11.1945 doğumluyum. 1963 yılından başlayarak sigortalı olarak 2 yıl çalıştım.

1995 yılında ise isteğe bağlı sigortalılığa başvurdum ve 2001 yılına kadar ödemelerimi yaptım. Biriken borçlarımı ödeyerek emekli aylığı alabilir miyim? Hayat Doğan

Sosyal güvenlik sistemimizde, yurtdışı borçlanması, askerlik borçlanması, grev ve lokavtta geçen sürelerin borçlanması, sanatçı borçlanması gibi borçlanmalar yapılmaktadır. Bunun haricinde prim affı ile geçmiş yıllardaki gün boşluklarının SSK primi yatırılarak hizmet kazanılamayacak, gün sayısı tamamlanamayacaktır.

DESTEKLEME PRİMİ (SGDP) NE KADAR ÖDEYECEĞİM?

SSK emeklisi ve ltd. şti. ortağıyım. Haziran 2008de Bağ-Kura sosyal güvenlik destek primi olarak 71.50 YTL ödedim. Temmuz 2008den sonra ödeyeceğim SGDP tutarını bilmiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim. İsmail Şahin

SSK, Emekli Sandığı, Banka Sandıklarından emekli olup 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş Komandit şirket ortakları ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur destek primi kesintisine tabi tutulacak. Çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, onikinci gelir basamağının %10’u oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyecekler.

01.07.2008 tarihinden itibaren için Bağ-Kurun 12. Basamak gelir tutarı 750,71.-YTL olup, bunun yüzde 10u olan 75,07.-YTL tutarında destek primi ödenmesi gerekmekte.

Bağ-Kurdan emekli olupta bu faaliyetini devam ettiren Bağ-Kur emeklilerinden ise aldıkları emekli aylığından yüzde 10 oranında SGDP kesiliyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları