Gürcistan

17 Ağustos 2008 Pazar

KAFKASYADA olup bitmekte olanlara bir de sivil örümceğin ağını ortaya çıkaran Ankaradaki dostumuz Mustafa Yıldırımın gözünden bakalım:

O bölgede tarih bilincine ve dünya deneyimine sahip devlet adamları, bağımsızlığın pekiştirilmesi için öncelikle bölgede devletlerarası dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini biliyorlardı. Gürcistanda Şevernadze ile Azerbaycanda Haydar Aliyev engelleri aşmak için çok çabaladılar; ama olmadı. Çünkü çok partili düzene geçmeden önce bağımsız devlet olmanın birinci koşulunun kendi kendine yetebilen bir ekonomik iç düzen; ilkel ırkçı öfkelerden arındırılmış bir siyasal kültür; komşularla sorunsuz yaşamak için geleceği bölgesel görüşmelerle düzenlemek olmazsa olmaz koşullardı. Bu çabalar sürerken önce İngiliz partilerinin, daha sonra Amerikan partilerinin örgütleri geldiler; devlet kurumlarını, geleneksel dayanışma alışkanlıklarını yıkmakta kararlıydılar. Deneyimli devlet başkanları bu gelişmeleri demokrasiye katkı olarak kabullenip en büyük yanlışa düştüler. Yerli bilim adamları, yeni yetme gazeteciler Amerikayı Avrupayı, yol edindiler. Serbest piyasaya geçildikçe sermayeyi yüklenenler, geçmişten kalan devlet birikimleri soyarak dışarıya kaçırıyor; rüşvet-yolsuzluk derken küresel düzene uygun mafya da oluşuyordu.

Anglo-Amerikan yardakçısı yeni yetmelerin oluşturduğu sivil şebeke de, dışarıda gördükleri eğitim ve alınan pound-dolarlarla gençleri, kadınları kışkırtıyordu. Yugoslavyayı parçalayan gençlik hareketinin önderleri geldiler; uygulamalı olarak isyanı öğrettiler. Soros temsilcisi Quantum Bankerleri de ülkeye sızdılar; siyasetçilerle ilişkileri geliştirdiler; onları kendilerine enstitü-vakıf üstünden ortak ettiler ve demokrasi şebekesi güçlendikçe güçlendi. ABDde iki yıl demokrasi eğitimi gören genç adam, ülkeye getirilip devletin başına oturtuldu. Suyun başında semirdikçe başkasının taşeronu olanların değişmez huyu ortaya çıktı; arkalarındaki NATO ortaklarına güvenerek Osetleri, Acarları ve Abhazları yutmaya kalktılar. Bölgede düzen karışacak; Anglo-Amerikan barış(!) kuvvetleri devreye girecek; yeni küçük cumhuriyetlerde ABD-AB liberal iktidarları oluşacak ve Orta Asyadan uzanan enerji koridorlarında egemenlik pekiştirilecekti! Ama olmadı.

Kafkasya’da bilmek ya da bilmemek!

KAFKASYA üzerine Mustafa Yıldırım dostumuzun birkaç sorusu var:

Malum hoca efendi okullarının Kafkasyada yayılması rastlantı mı? Eski Genelkurmay Başkanının Azerbaycanda genel seçimler öncesinde demokrasiyi yani sivil şebekeyi desteklediğini açıklaması da mı iyi niyet eseriydi? Türkiye ile ABD arasında Karadeniz Anlaşması var mı? Kafkasyayı ABD-ABye teslim ederken hangi vizyon belgesi imzalandı? ‘Milli güvenlik diyerek bu kanlı oyuna alet olmak yalnızca birkaç generalin fikri miydi?

Yurttaşlarının telefonlarını dinleyip, özel yaşam kayıtlarını ve devlet güvenlik sırlarını piyasaya sürecek denli şeffaf olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yazılı-sözlü anlaşmaları açıklasın ki doğru bulursak biz de yardımcı olalım. Fazlasını istemiyoruz; Georgeun bildiğinin yarısına razıyız.

Kader

Ergenekon iddianamesinden polisteki Fethullahçı örgütlenmenin resmi raporu da çıktı. Bu raporu 1990lı yılların başında kamuoyunun gündemine kim taşımıştı anımsıyor musunuz? Şimdi AKPli bir Müslüman olan eski sosyal demokrat Erdal Kalkan. Kadere bak!

Şaban

İstemi Sel: Şaban yalnız dişli değil, zırhlı da. Boşa kılıç sallıyorsun Kılıçdaroğlu.

Bul

Erol Barutçugil: Uluslararası çatışmalarda arabulucu, ulusal çatışmalarda arabozucu olan kimdir bulun bakalım?

Tasa

Kemal Öncü: Çocuklarımız artık maalesef korunmasız. Yazık oldu Edibenin taslağına!

İstekli

Ali Külcü. Abdullah Gülün küçük oğlu lisede mescit istemiş. Üniversiteye gelince de sarık takmak ister inşallah!

Yağmur Deniz

Newsweek:

AKP yol ayrımında...

Hızlı mı gitmeli yavaş mı?

- Avrupa Parlamentosunun

tavanı çökmüş...

Ergenekon parmağı olmasın!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nasır mıymış? 5 Şubat 2009
Gladyo 29 Ocak 2009
İse 22 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları