Bora Uymaz İzmir'de Yaşayanlar

17 Ağustos 2008 Pazar

Geçmişten günümüze İzmirde yaşamış bestekârlar arasında Bora Uymaz çok önemli bir yer almaktadır. Ne var ki, günümüzde adı gerektiği kadar duyulmamıştır. Cemal Reşit Rey Konser Salonunun düzenlediği müzik etkinlikleri programında: Gülistân-ı Şehr-i İzmir başlığı ile yayımlanan yazıda Bora Uymaz adı altında şu bilgileri buluyoruz.

Gülistân-ı Şehr-i İzmirden Bora Uymaz 1976 İzmir doğumlu sanatçı. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarını bitirmiş. Tanburi ve bestekâr olarak Cinuçen Tanrıkorur, Akın Özkan, Vefik Ataç gibi ustaların öğrencisi olmuş. 2000 yılında Bursa Klasik Türk Müziği Korosuna yetişmiş sanatçı olarak atanmış. Bir yandan Kültür Bakanlığının görev vermesiyle, hem de özel organizasyonlar ile yurtiçinde ve yurtdışında çalışmalarıyla Amerika, Avustralya, Japonya, Çin, Yunanistan, Güney Kore, Almanya, Tunus, Kıbrıs gibi ülkelerde düzenlenen konserlerde solist olarak ve eserleriyle Türk müziğini en iyi şekilde temsil etmiş. Adını Cinuçen Tanrıkorurun koymuş olduğu Suzinak-Aşiran makamını yorumlamış ve bu makamda grup kurmuş.

2004 yılında UNESCOnun hazırladığı Dünya Kültür Miraslarımız belgesel çalışmasının Mevlevi müziği ile ilgili bölümüne katkıda bulunmuş.

2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Az Kullanılan Makam ve Usullerde Beste Yarışmasında İkincilik ve Beşincilik, ayrıca Konya Belediyesi Avni Anıl Yarışmasında mansiyon ödüllerine layık görülmüş. Çeşitli biçimlerde 250 eser bestelemiş. Halen İzmir Klasik Türk Müziği Korosunda görevini sürdürmektedir.

Bora Uymazın düzenlediği Gülistan-ı Şehr-i İzmir kuruluşunda olan Geçmişten Günümüze İzmirde yaşamış bestekârlar serisinde: Murat Aydemir (tanbur), Yavuz Akalın (ney), Kâşif Demiröz (ney), Murat Bağdatlı (ud), Mehmet Yalgın (klasik kemençe), Safinaz Rizeli (kanun), Türkân Uymaz (vokal), Ozan Pars (daire/bendir) ve konseri takdim eden: Tevfik Bildik.. İzmirde yaşayan sanatçılara başarı dilekleriyle.

“Yıldız’a Çağrı”

Serkan Çağrı ve Yıldız İbrahimovanın Yıldıza Çağrı kuruluşu sanat alanında alkışlara değer etkinlikler göstermektedir. Yıldız İbrahimova Balkan caz müziğinin başarılı temsilciliğini göstermektedir. Balkan cazının güçlü ismi Yıldız İbrahimova ve Türk klarnet dünyasının yenilikçi isimlerinden Serkan Çağrının yer aldığıYıldıza Çağrı projesi, Anadoludan Balkanlara uzanan kültürel renkliliği ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ağırlıklı olarak otantik Balkan müziğinin caz formunda düzenlemelerinden oluşan repertuvar, etnik kökenli ritim yapısı üzerine doğaçlamalarla örülmüştür. Ayrıca, İbrahimovanın uzun yıllardır süren Anadolu müziği araştırmalarından örneklere de yer verilmiştir. Performansın önemli bir bölümü Serkan Çağrı, Yıldız İbrahimova ve diğer müzisyenlerin virtüozitelerini sergileyecekleri halk şarkıları özgür caz (free-jazz) doğaçlama geçişleri üzerine kuruludur. Geçen yaz Almanya konserlerinde dakikalarca ayakta alkışlanan, Alman basınının övgüyle bahsettiği ikili sahnedeki uyumları ve yaratıcılıklarıyla büyük beğeni topladı.

 


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları