Özgür Mumcu

Hukuk fakültesi ilk gün

03 Eylül 2016 Cumartesi

Aslı Erdoğan’ı, Necmiye Alpay’ı tutukladığınızda terör örgütlerinin “işte şimdi bittik” diyerek kahrolduğunu mu zannediyorsunuz?
Şarkıcı Atilla Taş’ı gözaltına alınca memleketteki darbe tehlikesi mi azalıyor?
Bir yere kaçmayacağı belli, kendi kendilerine adliyeye giden yaşlı başlı gazeteci ve yazarları tutuklayınca ulusal güvenlik sorunu çözülmüş mü oluyor?
Liyakat ilkesine, kamudan ihraç edilen memurların arasına fırsattan istifade, cemaate hep karşı durmuş solcuların katılmasıyla mı uyulacak?Darbe zamanlarının “sayın muhbir vatandaş” uygulamalarının nereye gideceği ortada değil mi? Kişisel husumetin olduğunu ihbar et, nasıl olsa açığa alınır, bu dönemde derdini anlatana kadar da atı alan Üsküdar’ı hem de üç köprüyü de sırayla kullanıp geçer. Hele kendinizi gizlemek isteyen bir cemaatçiyseniz bundan iyi bir korunma formülünü bulmak da güç.
İhraç edilenlerin sayıları on binlere ulaştı. Aileleri ve yakınlarıyla beraber bu tasfiyeler yüz binlerce kişiyi etkiliyor. Kamu hizmetinin aksaması da cabası.
Cemaatle mücadelede “kurunun yanında yaş da yansın” umursamazlığının işi sulandıracağı ortada.
Kaldı ki cezaların şahsiliği ilkesini çiğneyecek toptancı yaklaşımların cemaatle ve darbeyle mücadeleye katkısı olmaz. Ortaya hukuka güvensizlik, bürokraside yetki ve görev kargaşası, hasılı bir toz duman ortamı çıkar. Bu ortama ise puslu hava denir. Puslu havayı ise kimlerin sevdiği aşikâr.
Yaverinize kadar sızmış bir yapılanma, bilmem ne lisesinin bilmem ne öğretmenini -cemaat hiyerarşisinde önemli bir yeri yoksa- ihraç ederek çözülmez.
Kilit noktalara yerleşmiş cemaatin darbeci mensuplarının oralara ne şekilde geldiği herhalde her şeyden önemlidir.
O yaverler nasıl oralara geldi?
O generaller kimin zamanında atandı?
Müstafi İçişleri Bakanı’nın ifadesiyle daha üç sene evvel 81 ilin 74’ünün emniyet müdürü cemaatçiymiş. Bu şahıslar kimlerin olumlu görüşleriyle o görevlere atandı?
Cemaate parsel parsel arsaları kim verdi?
Senelerce devletin kilit noktalarına kimlerin himayesinde girdiler?
Elbette bunlar zor ve çok siyasetçinin kariyerini bitirecek sorular. O sebeple hiç takılmayalım. Bunun yerine Atilla Taş’ı gözaltına alıp, Bank Asya’da hesap açmış memuru ihraç edelim. Hem dostlar alışverişte görür hem de vaktinde alışveriş yapılmış olanlar görünmez olur.
Cemaat yargısına, cemaat güçlüyken hatırlattıklarımızı şimdi de hatırlatalım. Tutuksuz yargılama kuraldır, suçta ve cezada kanunilik esastır, cezaların şahsiliği ilkesi vardır ve herkes aksi ispat edilene dek masumdur.
Hukuk fakültesinde ilk gün ilk zilden sonra anlatılanlar yani.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları