Ortak ruh ve strateji

04 Eylül 2016 Pazar

Trabzonspor’un hedefi ne olmalı? Bu konuda kamuoyu araştırması yapılsa, yüzde 40 “iyi bir takım kurulması”, yüzde 40 “borçların azalması”, geri kalan yüzde 20 de “2010-2011 şampiyonluk kupası”nın alınmasını ister...
Nitekim Başkan Muharrrem Usta, camiayla yapılan istişare toplantısında kongre üyelerine “Nasıl bir Trabzonspor istiyorsunuz?” diye sorduklarını, yüzde ellinin “borçsuz”, diğer yüzde ellinin “iyi bir takım istiyoruz” diye cevap verdiğini söyledi.
Oysa iyi bir takımın kurulması, borçların makul seviyeye inmesi ve 2010-2011 belirsizliği, Trabzonspor’un çözmesi gereken önemli sorunlardır...
Bu saydığımız sorunlar tek başına veya toplu olarak, stratejik yapılanmanın hedefi olamaz.
Sadece bunlar değil, tüm teknik ve taktik çalışmalar da buna dahildir...

Yönetimden beklenti
Trabzonspor, uzun süre yapılan yanlışlar sonucunda geçen yıl dibe vurdu. Tarihinin en kötü sonuçlarını aldı. Doğal olarak yeni yönetimden beklenen, bu kötü izlerin silinmesi.
Yönetim de bu konuda güzel adımlar attı. 100’e yakın haciz dosyası kaldırıldı. Şişik kadro tasfiye edildi. Bir iskelet kadro oluşturuldu. Başarılı reklam ve sponsorluk anlaşmaları yapıldı.
Elbette Trabzonspor güncel ve uzun vadeli sorunları bir plan dahilinde çözmelidir. Ancak stratejik yapılanmasını da doğru bir şekilde ortaya koymalı.
Stratejik yapılmanın hedefi; “Ortak bir ruh”, “ortak akıl”, “birlik ve beraberlik” olmalıdır. Trabzonspor’u Trabzonspor yapan bu ruhtur.

Çözüm aranmalı
Tranzonspor’da bu doğrultuda kampanyalar düzenlenmeli, tüm camianın katılımı sağlanmalı.
Ve buna en az borçların azaltılması ve iyi bir takım kurulması kadar çaba sarfedilmelidir...
Yönetim, geçmiş yönetimler gibi iyi takım oluşturmayı stratejik yapılmanın merkezine oturtma yanlışına düşmemelidir. Sadri Şener, bunun en iyisini yaptı. 2011 yılı, bir süper kupa, bir Türkiye Kupası kazandı ve tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne katılmayı sağladı. Yine de yaranamadı..Aynı durum Galatasaray’da yaşandı. Sarı-Kırmızılılar tarihinin en zor döneminde Başkan Duygun Yarsuvat’la şampiyonluğa ulaştı. Ancak değişen bir şey olmadı....
Başkan Muharrem Usta ve yönetimi gerçekten kalıcı bir eser bırakmak istiyorsa. Bundan sonra “ortak ruh” için uğraş vermelidir. İlke merkezli yönetim anlayışını kulüpte hâkim kılmalıdır. Trabzon ne zaman “kendi olma”yı başarmış, başarılı olmuştur.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trabzonspor vurgun yedi 22 Haziran 2020

Günün Köşe Yazıları