CHP ve İktidara Yürümek…

14 Nisan 2014 Pazartesi

Yerel seçimler geride kaldı. CHP bu seçimleri, özellikle üst yönetimin etkinliğindeki yeterlilik ve ideolojik tutarlılık noktalarından hızla değerlendirmeli; kazandığı yerel yönetimlerin sosyal demokrat belediyecilik anlayışında birleşen ortak değerlerle çalışmasını sağlamalı, ancak asıl geleceğe bakmalıdır. Parti, genel seçimlere kesinlikle yeni bir iktidara yürüyüş kararlılığıyla hazırlanmalıdır.

***

CHP’nin ideolojik ya da düşünsel temeli, Cumhuriyetin değerlerinin sosyal demokrasinin ya da demokratik sosyalizmin ilkeleriyle birleşimidir. CHP daha da sağcılaşarak değil, öncelikle bu ideolojik kimliğiyle toplumun her kesiminden destek alarak iktidar olmalıdır. Bundan on yıl önce aralarında Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu 30 dolayında milletvekiliyle birlikte ve aynı adla başlattığımız, ancak devamı getirilemeyen “İktidar Yürüyüşü Programı” 2015 iktidarı için yeniden oluşturulmalıdır.

***

AKP’nin seçmen desteğinin düşüşe geçmiş olması, CHP’nin, adalet, özgürlük, eşitlik, barış ve ekonomi ekseninde bütüncül bir iktidara yürüyüş girişimini, ülke için çok gerekli ve ivedi kılıyor.
Çözümü gerekli üç büyük sorun sepeti var: Çağdaş bir hukuk devleti ve kamu yönetiminin oluşturulması; Kürt sorununun çözümü ve ekonomik gelişme. CHP her üç konuda da ülkeyi AKP’den çok daha etkin yöneteceğinin güvencesini verebilir.
Hukuk devletinin, hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasında ne kadar gerekli ve önemli olduğu AKP iktidarıyla yaşanıyor. Bunun karşısında oy sayımı örneğinde görüldüğü gibi, ben hakkımın ve özgürlüklerimin bekçisiyim diyen; bu amaçla CHP Genel Merkezi’nde toplanarak yapıcı eleştirilerle partiye ivme kazandırmaya çalışan çok güçlü ve kararlı bir kuşak geliyor. Hukuk devletinin oluşmasını sağlayacak bir iktidar programı toplumun tüm kesimlerince olumlu bulunacaktır. CHP, her alanda özgürlükleri; kadın-erkek eşitliğini; evrensel insan hakları ölçütlerini güçlü bir biçimde öne çıkarmalıdır. CHP’nin bu çıkışı dünya ölçeğinde destek bulacağı gibi, AKP yönetimlerinin yarattığı korku ortamı nedeniyle yılgınlığa düşmüş olan basın yayın ve üniversite dünyasının da giderek yükselen bir eğilimle, AKP’yi değil, CHP’yi desteklemesinin yolunu açacaktır.
Kürt sorununa çözüm konusunda 1990’lı yıllarda yaptığı girişimlerle öncü olduğu bilinen CHP’nin bu alanı tamamıyla AKP’nin tekeline bırakmış olması çok büyük bir eksikliktir. Egemen Kürt siyasi hareketinin kadın-erkek eşitliği anlayışı, sol söylemi ve siyasal İslamdan uzak duruşu, CHP ile ilk buluşma noktaları olabilir. Bunlara AB’nin ve “Sosyalist Enternasyonal”in yerel yönetimleri önemseyen yaklaşımları da eklenebilir. CHP, demokratikleşmeyle birlikte önereceği barış sürecinin öncülüğünü üstlenebilir.
AKP, uyguladığı ekonomi politikasını kendisinden önceki hükümetten devir almış, ancak ustalaştıkça o programın bağımsız düzenleme ve denetleme kurumlarını tamamıyla kendisine bağlamış; kamu ihalelerinin tamamına yakınını açık ve rekabetçi özelliğinden uzaklaştırmıştır. CHP’nin ekonomi programı, AKP iktidarının yanlışlarını düzeltmeli; eksik olan emekçilerin ekonomik haklarını güvence altına alan sosyal ayağını tamamlamalı; çevre duyarlılığı, çağdaş eğitim, bilim, Ar-Ge ve teknolojiye dayalı sanayileşerek büyümeye öncelik veren temeller üzerinde hazırlanmalıdır. Böyle bir CHP programı, ekonominin, orta gelir tuzağına düşmeden, yani AKP politikalarıyla olabileceğinden çok daha yüksek bir oranda büyümesini sağlayacaktır.

***

Yaşadığımız ülke içi büyük sorunlara ek olarak uluslararası istatistiklerde ülkemiz, eğitimin yetersizliğinde; insan haklarını çiğnemede; kadına karşı işlenen suçlarda, yolsuzlukta, çevreyi yağmalamada, gelir dağılımı eşitsizliğinde, işsizlikte, iş ve trafik kazalarında listelerin başında yer alıyor.
Sonuç olarak CHP’nin iktidara gelmesinin nesnel koşulları var; toplumun tamamını doğrudan ilgilendiren hukuk, özgürlük, barış ve ekonomi politikalarıyla öznel koşulları oluşturmak ve evet biz hazırız kararlılığıyla ve bütüncül bir 2015 İktidar Programı ile seçmenin karşısına çıkmak, başta üst yönetim olmak, üzere tüm CHP’lilere kalıyor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları