Özgür Mumcu

Darbe girişiminin amacı

24 Eylül 2016 Cumartesi

Darbe sadece iktidarı devirmeyi mi hedefler? Elbette en önemli önceliği budur. Ancak darbe aynı zamanda hukuk devletini, yasamayı, siyasetin demokratik işleyişi için gerekli kurumları yani en nihayetinde anayasal düzeni imha etmeyi amaçlar. 15 Temmuz’da Meclis’in bombalanması bu amacın yıkıntıları hâlâ ortada duran bir simgesi.
Darbe girişiminin imha etmeye çalıştıklarını koruyup yüceltmek hem bu girişime hem de ileride darbe yapmaya hevesleneceklere karşı verilecek en iyi cevap olacaktır.
Aksine bir tutum, yani yasamanın işlevsizleştirilmesi, hukuk devletinin ilkelerine uyulmaması ve anayasal düzenin rafa kaldırılması, hayatımızı darbe girişiminin belirlediği anlamına gelir. Böylelikle darbe gerçekleşmese de amaçlarının bir kısmı gerçekleşmiş olur.
Kuşkusuz darbe girişimiyle beraber olağanüstü bir hal ortaya çıkmıştır. Olağanüstü haller için anayasa bir rejim öngörmekte. Gelgelelim, OHAL kararnamelerinin büyük kısmı anayasanın çizdiği çerçevenin dışında. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi’ne götürülmeleri anayasal düzeni korumak açısından hayati önemde. Darbe girişimi oldu diye hukuk devletini ve anayasayı teferruat olarak görmek, darbe mantığına teslim olmak anlamına gelir.
Bugün iktidarın tutukladığı kişilerle fikirleriniz uyuşmuyor olabilir. Hatta, yazıp çizdikleriyle iktidar-cemaat işbirliği dönemindeki hukuksuzluklarda payları olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak kaçma şüphesi bulunmayan, yeri yurdu belli insanları tutuklamanın cemaatle mücadelede nasıl bir faydası olabilir? Hele subliminal mesajlar vermek gibi suçlamaların, özellikle yurtdışında cemaatin elini güçlendireceği açık değil mi? Yargıda işi sulandırmak cemaat yargısının bir özelliğiydi. Benzer sulandırmalarla ne amaçlanmaktadır?
Fırsat bu fırsat denerek Aslı Erdoğan’ı, Necmiye Alpay’ı tutuklayarak, üniversitelerden Barış İçin Akademisyenler imzacılarını atarak mı cemaat alt edilecek ve bir daha darbe yapması engellenecek?
Daha darbe girişimi günü tam olarak neler olduğu anlaşılmış değil. Ne olduğunu bulmak yerine, gazeteci, yazar, akademisyenleri hapse atmanın anlamı nedir?
Hem de karısının adı cemaat okullarına verilmiş bir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’na, kendi partisi içinden cemaate “parsel parsel” arsa verdiği söylenen birine tek bir soru sorulmazken.
Darbenin hedefi iktidarı devirmenin yanında yasama, hukuk devleti ve anayasal düzendir. Yasamayı etkisiz bırakıp hukuk devletinin ilkelerine aykırı davranıp anayasal düzenin verdiği yetkiler aşılınca darbeyle mücadele edilmiş olmuyor. Olan darbe mantığının içselleştirilmesi. Bu ise ancak hukuki güvenliğin kaybolması ve ortalığın toza dumana bulanması anlamına gelir.
Herhalde bunun sonucu da hem toplumsal hem de iktisadi istikrarın ağır bir darbe alması olacaktır.
Cemaatle mücadelenin tek yolu darbenin hedef aldığı hukuk devletini ve anayasal düzeni derhal işler hale getirmek. Yaygara, hamaset ve keyfilikle düze çıkmış bir memleket yoktur.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları