Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Sonunda kendi rekorumuzu da kırdık

10 Ekim 2016 Pazartesi

14 yılda tam 7 Milli Eğitim Bakanı…

12 yılda tam 14 Eğitim Reformu!

5. sınıfların bir nevi hazırlık sınıfına dönüştürülmesinin geçtiğimiz günlerde açıklanmasıyla birlikte,

EĞİTİM REFORMU YAPMADA TAM OLARAK KENDİ REKORUMUZU DA KIRMIŞ BULUNUYORUZ.

Öylesine baş döndüren, öğrencileri öylesine sersem eden, geleceklerini oradan oraya öylesine savuran reformlar yapacaksın ki sadece sayısı ile değil akıl, mantık, izan almaz gerekçeleriyle de dünyada eşi benzeri görülmeyecek.

EH… KIRDIN MI BÖYLE KIRACAKSIN REKORU.

Son 12 yıla kısaca bir göz atalım.

 

12 YILDA NELER OLDU?

2005- Lise eğitimi üç yıldan dört yıla çıkarıldı.

2006- LGS Liselere Giriş Sınavı yerine OKS Ortaöğretim Kurumları Sınavı geldi.

2007- Vazgeçildi, OKS Ortaöğretim Kurumları Sınavı kaldırıldı, yerine 6. 7. 8. Sınıfta uygulanacak olan 3 aşamalı SBS Seviye Belirleme Sınavı getirildi.

2009- Üniversite Sınav Sistemi değişti ve iki aşamalı sınav sistemine geçiş yapıldı. Birinci basamak sınavına YGS Yükseköğretime Geçiş Sınavı, ikinci basamak sınavına ise LYS Lisans Yerleştirme Sınavı dendi.

2009- Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması kaldırıldı. Tüm mezunların ortaöğretim başarı puanı 0.15 ile çarpıldı.

2010- Vazgeçildi, farklı katsayı uygulaması yeniden kondu. Alan dışı seçimlerde katsayı 0.12ye düşürüldü.

2010- 2007’deki SBS Seviye Belirleme Sınavı 3 aşamadan 1 aşamaya indirildi ve öğrencilerin sadece 8. Sınıfta liselere giriş sınavına girmesine karar verildi. Bir nevi, 2006’da LGS’den sonra getirilen OKS sistemine yine geri dönüldü.

2010- Genel liselerin Anadolu Lisesi’ne dönüştürüldü ve böylece genel liseler tarihteki yerini aldı.

2011- 2009’da kaldırılıp 2010’da konan üniversiteye girişteki farklı katsayı uygulaması yeniden kaldırıldı. Katsayı bu kez de alan dışı seçim yapanların katsayısı olan 0.12 olarak sabitlendi.

2012- Devrim denilebilecek bir eğitim reformu yapıldı ve 5+3= 8 yıllık kesintisiz eğitim 4+4+4 zorunlu eğitime çevrildi. İmam Hatip Liseleri’nin önün açan, daha karar aşamasındayken bile mecliste ciddi bölünmelere yol açıp uzmanlardan da ağır eleştiriler alan bu köklü değişiklik pek çok yeni uygulamayı da beraberinde getirdi.

2014- SBS kaldırıldı, tamamen farklı bir puan hesaplama ve içeriğiyle TEOG Temel Eğitim Ortaöğretime Geçiş Sınavı geldi.

2016- 5. Sınıflarda sadece Türkçe ve İngilizce okutulmasına, bir nevi 5. Sınıfın ortaokul hazırlık sınıfı olmasına karar verildi.

2017- Deva olması beklenirken adeta dert olan 4+4+4 sistemi henüz 4. Yılını doldururken 3+3+3+4 sistem üzerinde çalışılıyor ve zorunlu eğitimin 13 yıla çıkması bekleniyor.
Bunlar sadece çok temel kararlardan başlıklar. Bunların yanı sıra şans oyunu oynar misali alınıp alınıp bozulan yüzlerce irili ufaklı kararlar var ki şu köşeye yazmakla bitmez.

DEVA OLMASI BEKLENİRKEN DERT OLAN 4+4+4 DE DEĞİŞİYOR

Yıllardır anlık ve istikrarsız kararlarla şans oyununa döndürülen, her sınavı ayrı bir skandal olan, hataların yama usulü kapandığı, yara bere içindeki Türk Eğitim Sistemimizde reformlar bitmedi. Bitmeyecek de. Bilin ki, benim şu yazıyı yazdığım ve sizin bu yazıyı okuduğunuz dakikalarda bile yeni reformların temeli atılıyor. Aldığı ağır eleştirilere rağmen ısrarla anlamsızca uygulamaya konan 4+4+4 sistemi henüz 4. Yılını doldururken başa dert oldu ve değiştirilmesine çalışılıyor. Şu an 4+4+4 eğitim sisteminden 3+3+3+4 sistemine geçiş üzerinde oldukça ciddi çalışmalar yapılıyor. Yani bir ülkenin eğitim sisteminde 15 yılda bir yapılabilecek bir devrim 4 yıl sonra bir daha yapılıyor.

Ne farkeder…

TEKNİK DİREKTÖR FUTBOL TAKIMINI BİR HAFTA 4-4-2 OLARAK SAHAYA SÜRER…

BAKAR Kİ DOKU TUTMAZ, GOLLERİ YER…

BİR HAFTA SONRA TAKIMI 4-3-3 OLARAK SAHAYA SÜRÜVERİR.

BİZ DE EĞİTİM SİSTEMİNİ PİYASAYA SÜRÜVERİRİZ.

BİR SENE 4+4+4...

BAKTIK UYMADI, BİRKAÇ SENE SONRA 3+3+3+4 .

BAKTIK YİNE OLMADI, YİNE DEĞİŞTİRİVERİRİZ.

EN KÖTÜ BİRKAÇ GOL YERİZ,

ONLAR DA UNUTULUR GİDER.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları