Klasik müzikte hareketli günler...

19 Ekim 2016 Çarşamba

Kış mevsimini açan orkestraların konserleri başladı. Geçen hafta klasik müzik dünyamız iyice hareketlendi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Amerika’nın ünlü mezzo-sopranosu Joyce DiDonato’ya eşlik etti. Geçen hafta sona eren 17. Antalya Piyano Festivali ise ağırladığı ünlü isimlerin arasında kemancı Julian Rachlin’ni de konuk etti.

Artık ülkenin bütün orkestraları kış mevsimini açtılar. Geçen hafta klasik müzik dünyamız iyice hareketlendi. İstanbul’daki belli başlı konser merkezlerinden İDSO Stanley Dodds yönetiminde Berlin Filarmoni Orkestrası’nın birinci arpisti Marie-Pierre Langlamet’i, Ginastera’nın konçertosuyla konuk etti. İstanbul Resitalleri, mevsimi piyanist Jean Efflam Bavouzet ile başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, 20. yılının açılışında, Kiev solistlerini ağırladı. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Amerika’nın ünlü mezzo-sopranosu Joyce DiDonato’ya eşlik etti. Hem kişilik olarak hem de operacı olarak bu rengârenk soprano BİFO’nun açılışına coşku kattı. Sacha Goetzel yönetimindeki orkestra, başarılı eşliğiyle renkli dinletiyi tamamladı. Aralarda çalınan kimi eser ise, Tüzün’ün Türk Kapriçyosu ya da Verdi’nin Zafer Marşı gibi, programın bütünlüğüne uymamıştı. DiDonato gibi şancılara her zaman rastlamak kolay değil. Gerek sahne diliyle, gerekse lirik koloratur sesini kontrolüyle çok başarılıydı.
İşsanat’ın programı da geçen hafta açıklandı: Eski dost sanatçıların çoğunlukta olduğu bir dizinin yanı sıra iki operacının adı beni çok heyecanlandırdı: Birincisi ilk kez Türkiye’de dinleyeceğimiz mezzo soprano Vivica Genaux, ikincisi, önceki yıllardan anımsadığımız Alman basbariton Matthias Goerne. Her ikisi de İşsanat’ın bu yılki özel armağanları. Programdaki diğer sanatçılar ise eski dostlarla yeni birleşimler sunuyor: Misha Maisky bu kez piyanist kızı Lily ile; Sol Gabetta, kemancı erkek kardeşi Andres ile; Kremarata’nın kurucusu ve şefi Gidon Kremer, yarınlarda adını çok duyacağımız genç kemancı Clara Jumi Kang ile çalıyor. Gürer Aykal yönetimindeki BİFO ile açılacak mevsim geleneksel olarak genç solistleri sunacak. Caz, dünya müziği, çocuk etkinlikleri, şiir geceleri ve Flamenko, İşsanat programının geleneksel renkleri.

Antalya Piyano Festivali sona erdi
Gürer Aykal’ın sanat yönetmenliğindeki 17. Antalya Piyano Festivali geçen hafta sona erdi. Festival, Akdeniz Filarmoni Orkestrası ve piyanist Zang Zuo ile açılış yapmıştı. Bu topluluk Türkiye’nin ve Akdeniz ülkelerinin üstün orkestracılarını bir araya getiriyor. Festivalin ünlü isimleri arasında kemancı Julian Rachlin de bulunuyordu. Kapanış, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve usta İtalyan piyanist Roberto Cominati ile yapıldı. Cominati son derece sağlam bir piyanist. Grieg’in piyano konçertosunda romantik ve duygusal olduğu kadar tekniğinin ustalığını da sergiledi.
“Konser salonları şeflerin enstrümanıdır”, der Gürer Aykal. Kapanış konserini dinlerken o sözü düşündüm. EXPO Kongre Merkezi’nde hiç doğal akustik yoktu. Gürer Hoca, deneyimiyle ve açık vuruşlarıyla birlikteliği sağlasa da mikrofonlar aracılığıyla yükseltilen orkestranın sesi dinleyiciye adeta bir radyo kanalından ulaşıyordu. Sayın Menderes Türel, bunca emekle düzenlenen Antalya Piyano Festivali için yeni bir salon çözümü getiremez mi?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları