Kin ve nefret soluyoruz

22 Ekim 2016 Cumartesi

Sokakta, okulda, devlet dairesinde; yaşamın hemen her alanında herkes birbirine kızgın. Kavga, dövüş, çatışma, dalaşma, sövüşme gırla...
Yaşanan toplumsal hırlaşmanın altında yatan nedeni, Prof. Dr. Sencer Ayata’nın derlediği “CHP, Söylem/Politika/İdeoloji” adlı kitapta iyi irdelenmiş.
Kitaba göre; nefret söylemi ve kutuplaştırma, AKP’nin çoğunlukçu ve otoriter siyasetinin temelini oluşturuyor. AKP; siyaseti, toplumu kamplara bölerek ve kültürel açıdan ayrıştırarak kurguluyor.
Saray’daki, karşılaştığı her türlü sorunu ve bunalımı daha büyük sorunlar ve bunalımlar yaratarak aşmaya çaba gösteriyor. Kitapta, bu ayrıştırmanın sonucu şöyle özetlenmiş:
“Lider, taraftarı olarak gördüğü toplum kesimlerini bizzat kendisinin kurguladığı ve adeta yoktan var ettiği ‘hayali iç ve dış mihraklara’ karşı kışkırtmaktadır. Taraftar haline getirilen kitlelere, kin ve nefret duyguları aşılarken kendisinden görmediği herkesi ötekileştirmekte, farklı kimlikleri çeşitli biçimlerde yaftalayarak mağdur etmeye ve itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Toplumun iktidara yakın bölümünü ‘makbul insanlar’ haline getirirken, karşısında olanları ‘hain, suçlu ve yabancıların maşaları’ ilan etmektedir. Böylelikle marazi bir yıkıcılık, komplo ve saldırı korkusunu, bizzat Hükümet’i güçlendirmek için tüm topluma kabul ettirmeye çalışmaktadır.”
Ulus, duygu birliğinden uzaklaşarak, ulus olmaktan çıkıyor. Geriye, Saray’ın kulları ve çöp yığını gibi görülen ötekiler kalıyor.

Zehirlenecek longoz ormanı
Longoz ormanları yeryüzünde az bulunurlar. Çünkü birçok doğa olayının bir araya gelmesi sonucu oluşurlar. Irmak ve dere olacak. Onların taşıdığı kumlar deniz kıyısında birikip set oluşturacak. Irmak ya da dere ağzı kapanarak küçük gölcüklerle longoz meydana gelecek. O longozda da ağaçlar, bitkiler ve kuşlar yaşayacak.
Dünyadaki ender longoz ormanlarından biri de Istrancaların ortasındaki İğneada’dır. Aslında “İğneada’daydı” dememize az kaldı. Çünkü AKP’nin sistem, doğa ve toplum yıkımından İğneada da payını almak üzere.
AKP, mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanını, bir başka yer yokmuş gibi İğneada longoz ormanının tam dibinde kurmak için diretiyor. Yalnızca çimento ve kimyasal zehirli katı atık taşıyan gemilerin yanaşacağı limanda, pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan malzeme öğütülecek.
Anlayacağınız, AKP kafası, tüm yurdu olduğu gibi güzelim İğneada longoz ormanlarını da öğütecek.

Terbiye
Adı üstünde: Talim Terbiye Kurulu. O kurulun başındaki Alpaslan Durmuş, çocuk tacizlerinin odağı haline gelmiş Ensar Vakfı aracılığıyla kitaplarını yayımlatmış, Ensar Vakfı adına sempozyumlara katılmış.
Bugün çocuklarımızın terbiyesinden sorumlu.

Yasak
Terörü önleyemeyenler; bomba yapılır diye çiftçinin gübresini, bomba atılır diye de yurttaşın 29 Bayramı’nı yasaklıyorlar...
Bir zamanlar Emrullah Efendi’nin okullar için söylediği gerçekleşti:
Ortadan kaldırdıkları Cumhuriyet’i kendi kafalarına göre çok iyi idare ediyorlar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları