Celal Üster

Hangisi?..

29 Ekim 2016 Cumartesi

ABD’de önümüzdeki günlerde gerçekleşecek başkanlık seçimi için Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump arasındaki kapışma tüm hızıyla süredursun, dünyanın en büyük müzayede şirketlerinden Sotheby’s fırsatı kaçırmamış...
Sotheby’s’in 21 Kasım’da New York’ta düzenleyeceği Amerikan Sanatı müzayedesinde satışa sunacağı yapıtların en ilginci kuşkusuz Norman Rockwell’in “Hangisi? Sandık Başındaki Kararsız Adam” adlı resmi.
Zaten Sotheby’s de, “Amerika kasım ayında sandık başına giderken soru aynı: Hangisi?” diye sunuyor Rockwell’in yapıtını.
“Hangisi?”, Amerikan kültürünü zekice bir mizahla yansıtan çalışmalarıyla döneminde büyük bir popülerlik kazanan Rockwell’in, uzun yıllar The Saturday Evening Post dergisi için yaptığı kapak resimlerinden biri.
Gerçi Demokrat Parti adayı Franklin D. Roosevelt ile Cumhuriyetçi Parti adayı Thomas E. Dewey’nin yarıştığı 1944 başkanlık seçimi öncesinde yapılmış, ama 4-6 milyon dolar arasında bir fiyata alıcı bulmasının beklenmesinde, kuşkusuz, şu sıralardaki amansız seçim ortamının payı var...
Resimde, kafası karışmış bir Amerikalı, kolunda şemsiyesi, cebinde oy pusulaları, The Cedar Rapids gazetesinin seçim günü attığı manşete bakıyor. Bu gazete okuru, belli ki, o seçimdeki milyonlarca kararsız seçmeni, belki daha doğru bir deyişle milleti, vatandaşı temsil ediyor.

***

Millet deyince, bugün 29 Ekim. Cumhuriyet’in kuruluşunun, Türkiye halkının ümmetten millete, vatandaşlığa geçişinin 93. yılındayız.
Cumhuriyet’in 100. yılı yaklaşırken, “millet” sözcüğünü dillerinden düşürmeyenler, 29 Ekim kutlamalarına engeller çıkartıyorlar.
Açıkça bir “seçim” yapmalılar. Millet mi, ümmet mi? Hangisi?..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Irgat’ın Türküsü 14 Mayıs 2018

Günün Köşe Yazıları