Arzu Süzmen

2016-2017 Sonbahar-Kış Modası: Kadınlar İçin Parlama Zamanı

29 Ekim 2016 Cumartesi

Sonbahar geldi de geçiyor bile, kış kapıda. Yazlık-kışlık ayrımını çoktan yaptık ve havaların soğumuş olduğu gerçeğine alışmaya çalışıyoruz. Sabah hava henüz karanlıkken kalkıp yeni güne hazırlanmak, ancak müzik eşliğinde hayal kurarak mümkün olabiliyor.

2016 Sonbahar sezonunda cesur giysilerle karşı karşıyayız; açık omuzlar, metalik ışıltılar, iddialı kadifelerle kasvetli havalara direniyoruz. İşte kadınlar için 2016-2017 Sonbahar-Kış sezonunun öne çıkan trendleri: 

Maskülen görünüm:

Sonbahar sezonunun en önemli trendlerinden biri; cinsiyet sınırlarının ortadan kalkması. Erkeklere ait olarak bilinen detaylar kadın giysilerinde, kadınlarla özdeşleştirilen ayrıntılar da erkek giysilerinde kullanılarak klişelere baş kaldırılıyor.

Bu sezon kadın modasında maskülen detaylara çok sık rastlıyoruz. Blazer ceketler ve ekose desenli ya da çizgili takım elbiseler, kaba botlarla kombinleniyor. Kravat, okuma gözlüğü, yelekler gibi bu görünümü tamamlayan aksesuarlara dede hırkaları eşlik ediyor. Sevgilinizin ya da dedenizin gardırobuna el atmanın tam zamanı!

Ralph Lauren

Kadifeden kesesi:

Sezonun en göze çarpan kumaşlarından biri, şüphesiz ki kadife. Sezon defilelerinde dokusu ve verdiği his ile görmezden gelmenin imkansız olduğu kadife kumaşı dantel işlemelerle, desenlerle, 1980'li yıllardaki gibi ceket takım kullanımıyla, spor tarzda parçalar olarak sıkça gördük. Bell ki moda dünyasınını bu sezon en sık mırıldanacağı türkü, "kadifeden kesesi" olacak:

"Kadifeden yeleğim
Seni sevdim meleğim
Biraz da sen beni sev
Rahat etsin yüreğim

Aman yolla İstanbul'a yolla
Aman yolla Beyoğlu 'na yolla
Yolla yolla yar yolla..."

Vetements

Puf montlar; fakat ne şiştik: 

Puf montlar moda sahnesine dönem dönem çıkar; özellikle gençlerin tercihi olarak bir görünür, bir kaybolur. Vivenne Westwood tasarımında olduğu gibi altın renkli ya da metalik, tüylü, omuzlardan aşağıya kullanımları ile belki de ilk defa puf montların bu denli "cool" olduğunu görüyoruz. Ruh halimizi yantıtmaları da cabası: "yalnız son zamanlarda dertten iyi şiştik, güzel şiştik, fakat ne şiştik..."

Vivenne Westwood

Omuz aşağı:

Geçtiğimiz ilkbahar ve yaz aylarının en sevilen trendlerinden biri olan açık omuzlardan, sonbaharda da vazgeçmiyoruz! Soğuk havalar hem günlük, hem de gece kıyafetlerinde omuzlarımızı açmaya engel teşkil etmiyor. Hatta sezonun yeniliği olarak montlar ve trençkotlar bile içlerindeki trikolarla birlikte omuzları açık bırakacak şekilde kullanılıyor. 

Balenciaga

Elbisenin içine boğazlı kazak:

Yazlık elbiselerinizi kaldırmadıysanız hiç üzülmeyin, zira bu sezon boğazlı kazakların üstüne en incesinden zarifine kadar elbise giymek çok moda! Böylece kış gardırobumuzun çeşitliliği de kendiliğinden artmış oluyor.

Tory Burch

Parlamanın vaktidir:

Metalik payet işlemeler, ışıltılar, minik aynalardan yansıyan ışıklar ile 1960'lı yılların uzay çağı modası yeniden yorumlanıyor. Metalik görünüm eteklerden elbiselere, pantolonlardan çanta ve botlara kadar hemen hemen tüm giysilerde gri, altın, fuşya tonlarıyla karşımıza çıkıyor. Sezonda en dikkat çekici kullanımı ise Alexander McQueen defilesinde görülen transparan tuniklere işlenmiş hali olsa gerek.

Şortumuza, saçımıza, makyajımıza karışılmasından; istediğimiz gibi giyindiğimizde şiddete maruz kalma riskiyle karşı karşıya olmaktan bıktık. Şort giydiği için Ayşegül Terzi'ye saldıran Abdullah Çakıroğlu'nun dava sürecinin gözümüzün önünde tüm dengelerimizi alt-üst edecek şekilde yaşanmasını dehşete düşerek izlemekteyiz. 

Fakat şöyle bir gerçek var: Biz kadınlar, hissettiğimiz gibi giyinmeye devam edeceğiz. Susmayacağız. Vazgeçmeyeceğiz. Direneceğiz. Parlayacağız, çünkü parlamanın vaktidir!

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları