Selçuk Erez

Peygamber böcekleri

24 Kasım 2016 Perşembe

Peygamber böceklerinin (mantis religiosa) hangi peygamberin böceği oldukları henüz kesinlikle saptanmış değildir. Patlak gözleriyle Salvador Dali’ye benzeyen ve çoğu yeşil renkli olan bu böcekler fırsat buldukça dua eder fakat oruç tutmazlar.
Dişileri, kendilerine söz atanı, sarkıntılık, mobbing yapanı ve tecavüze kalkışanı asla affetmezler; her türlü tecavüzcünün önce başının etini yer sonra da onu öldürürler.*
Böyle davranmalarının nedeni bilinmemektedir. Bir görüşe göre bunu, böceği oldukları peygamberin bir vaazını dinlerken öğrenmişlerdir. Diğer bir bilimsel görüşe göre ise peygamber aslında böyle bir şey söylememiş, bilakis “tecavüzcüleriyle evlensinler” buyurmuştur ama vaazdan az önce birkaç çıyan yemiş olan peygamber böcekleri, kafaları bulanık olduğundan bu sözleri yanlış yorumlamışlardır. Bu konuda ileri sürülmüş olan üçüncü bir görüş daha var: Bu böceğin erkeği sabah akşam TV’den Türkiye haberlerini izlemekte ve sonuçta kendi beceremediğinden dişisinin bu şekilde damarına basarak kafayı ona yedirmektedir.
Bilim insanları, tecavüzcü böceklerin saldırıları sırasında kendilerinden geçtiklerini, adeta “Vuslatın başka âlem - Sen bir ömre bedelsin / Bir ihtimal daha var - o da ölmek mi dersin” gibi bir şarkı mırıldandıklarını belgelemişlerdir.
Başka bir bilim insanı da böyle bir eylem sırasında kafasını yitiren böceklerin aslında ölmediklerini, bir süre sonra silkinip kalktıklarını ve peygamberlerinin en inançlı izleyicileri haline dönüştüklerini saptamıştır. Peygamberleri de herkesten çok onlara güvenir, en önemli yerlere onları atar.
La Fontaine’nin de bu böcekle ilgili güzel bir şiiri vardır:
Peygamber Böceği ile Karınca
Peygamber böceği bütün yaz
Nihaventten şarkılar söyleyip kelle yerken
Sonbaharda bastırınca ayaz
Ve ortalıkta başı yenecek haşarat kalmayınca
Açlıktan ölmemek için karıncaya başvurmuş
“Üç beş bokböceği ölüsü, iki örümcek artığı
Ödünç verirsen ilk baharda fazlasıyla öderim” demiş.
Karınca dediğin kaçın kurrası!
Gitmiş Standart and Poors’a, Fitch’e danışmış.
Reytingler alabildiğine kötü gelmiş.
Karınca o zaman böcekle söyleşmiş:
- Ne yaptınız yaz boyunca?
- Şarkılar söyledim kelleler yuvarladım.
- Öyleyse şimdi de halay çekiniz!
* Bakınız: (https://www.youtube.com/ watch?v=2I4m_UXQS3Q)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları