Meriç Velidedeoğlu

‘Kahpesiniz!’

23 Aralık 2016 Cuma

Bin bir türlü “pusu” kurarak, kendi türünün “toplu ölümleri”nin peşinde koşanın “insan” olduğu, “yalnızca” insan olduğu bilinir; ayrıca canlılar dünyası için yapılan sınıflandırmanın en tepesinde yer alanın da...
“20. yy.”ın bilim insanlarından olan “Jacques Monod” (1910-1976), “günümüz hayvan türleri içinde ‘tür içi’ öldürme”nin olmadığını “bilimsel” bağlamda açıklamasından bu yana bilinir bu durum.
Dünyada ve ülkemizde, o dönemin gençlerinin elinden düşmeyen “Raslantı ve Zorunluluk” (1970) adlı ünlü kitabında, bu konuyu en ince ayrıntılarıyla anlatır “J. Monod”.
Böylece, kurbağanın kurbağayı öldürmediği; ya da kaplanın, kaplanı öldürme peşinde olmadığı, dolaysiyle “topluca öldürme” için “pusu” kurmadıkları biliniyor artık.
Oysa günümüzde “pusu”, terörün, teröristlerin yöntemi olan “asimetrik” savaşın temel direklerinden biridir; böyle olduğu da bütün dünyanın gözleri önündedir. Yine de “iyi terörist”, “kötü terörist” sınıflandırılması yapmaktan kaçınılmadı; kuşkusuz Türkiye’de de.
Şu sıralardaysa bu değerlendirmelerden sanki vazgeçildi; çünkü, terörün dolaysiyle teröristlerin, “kalleş”, “dönek”, “sinsi”, “kolayca elde edilebilen” kişiler olduğu ayrımına (!) varıldığı gibi, bütün bu nitelemeleri içeren sözcüğün de “kahpe” olduğu düşünülmüş ki, başta “Cumhurbaşkanı Recep Tayyipolmak üzere, “kahpe terör!”, “kahpece terör!” ya da “kahpece saldırı!”, “kahpesiniz!”değerlendirmeleri dile getirilmeye başlandı. Özellikle, “Beşiktaş Saldırısı”ndan sonra.
Bilindiği gibi tüm bu söylemler basında manşet olarak yer aldı; bu terör saldırısına basında verilen ad da, “Dolmabahçe Kahpeliği!”ydi...
Terör ve teröristler için kullanılan bu adlandırmalar, nitelendirmeler, “toplumda yüz yıllardır ‘mecazi’ anlamda kullanılan sözcüklerdir!” biçimindeki bir savunmanın da, insanı, “özrü kabahatinden büyük” bir duruma düşürmez mi? Neden, deniyorsa okumayı sürdürelim.
Lamı, cimi yok; onca insanı, bir de “pusu” kurarak öldürenlerin -insan olmaları bir yana-“hayvan” sayılmalarının bile söz konusu olamayacağını bilim insanı “J. Monod”, bütün dünyaca kabul edilebilir bir biçimde (bilimsel olarak) ortaya koymuş...
Böylece terörü, teröristleri “kahpece ve kahpeler” diyerek “cinsiyet” bağlamında, “KADIN” üzerinden nitelendirmenin, adlandırmanın ne denli “haksızlık” olduğu açıkça belirmiş olmuyor mu?
Ülkenin bu görünümü, bu durumu karşısında “yönetimin”, dahası her “üç erk”i de elinde tutan Cumhurbaşkanı’nın “istifa” etmesi, daha da uygun bir deyişle, topunun “erkekçe istifa(!)” etmeleri “pek” yerinde olmaz mı!
Ne dersiniz?
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erasmus 19 Mart 2021
‘12 Mart 1921’ 12 Mart 2021
‘Manifesto!’ 5 Mart 2021

Günün Köşe Yazıları