Değişiklik OHAL’i de Sürekli Kılacak...

29 Aralık 2016 Perşembe

Önce 4 Ağustos 2016’da bu köşede “AKP Türkiye’yi Değil, Kendisini Güvenceye Alıyor” başlıklı yazıyı anımsatayım.
“FETÖ’cü darbe girişiminin on dokuzuncu gününde görünen odur ki, AKP iktidarı kendisini güvence altına alma amacıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini bir yana koymayı anayasayı da yok sayarak sürdürüyor.
Din ağırlıklı bir rejim oluşturmak amacıyla, Fethullahçılar ve demokrat olmayı sadece asker düşmanlığı yapmakla sınırlayanları kullanan AKP iktidarı, gelinen aşamada kanun hükmünde kararnameler yayımlayarak devlet yapısını değiştirmek için bu kez FETÖ’yü kullanıyor.”

***

Anayasayı ve TBMM İçtüzüğü’nü yok sayan yaklaşım sürüyor.
Ne komisyon OHAL nedeniyle yayımlanan kararnamelere elini sürüyor, ne de Meclis Başkanı, komisyonda 21 günü aşan sürede görüşülmesi tamamlanmayan OHAL kararnamelerini TBMM gündemine taşıyor.
Aksine OHAL kararnamelerinin OHAL kaldırıldığında da geçerli olması için anayasal güvence peşinde koşuluyor.

***

Anayasa değişiklik önerisinin 20’nci maddesiyle, anayasaya eklenmek istenen 21’inci maddenin F bendinde şu hüküm yer alıyor. “Bu kanun yürürlüğe girdiğinde, yürürlükte bulunan kanun hükmünde kararnameler, tüzükler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer düzenleyici işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürür.”

***

Olağanüstü hal kalkınca demokrasi, hukukun üstünlüğü geri gelecek diye umutlanan seçmen kardeşime bir kez daha duyuruyorum.
OHAL ile askıya alınan İnsan Hakları’na ilişkin uluslararası anlaşmaların maddeleri bile geri gelmeyecek.
Türkiye de bu yolla “insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti” olmayı sürdürecek(!)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları