Kahve Falı Müjde!

10 Ocak 2017 Salı

Ilgaz Tüneli’nin açılışında, Sultan şu ilginç açıklamayı yaptı: “Size bir müjde veriyorum! İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (İİKÖ), Türkiye’nin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı!”
Bu müjdenin, Yeşilçam’lık bir senaryoya (!) dayalı bir “kahve falı” olduğu anlaşıldı.
İİKÖ’nün “Küresel Kalkınmaya Bakış Açıları” adlı belgede, “2030’da uluslararası ekonomideki durum hakkında dört olası senaryoya (!)yer verildi. 2. senaryoda (!) 7 ülkenin yanı sıra “Türkiye’nin de 2030’da yüksek gelirli ülkeler grubunda olabileceği” varsayılıyordu!
Raporda, Türkiye’nin 1990’dan 2014’e kadar ülkelerinin ortalama gelir seviyesine 10 puan çevresine yaklaştığı, ancak hâlâ İİKÖ ortalamasının yüzde 40 altında kaldığı belirtildi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet başkanları, her gün nutuk atmazlar! Ama bizim Sultan çeşitli bahanelerle her gün konuşuyor. Böyle olunca da “senaryolar” üzerine halkına “müjde” veriyor.

***

ABD Ankara Büyükelçiliği, 1980’de bir suikasta kurban giden dönemin Başbakanı Nihat Erim ile ABD Başkanı Richard Nikson’u Beyaz Saray’da görüntüleyen bir ileti yayımladı.
Gazeteciler, Veziriazam’a bu konudaki düşüncelerini sordular. Yanıtı “Giderayak zevzeklik yapmış!” oldu. Bu tepkide bazı yanlışlar var!
ABD’de yeni başkan koltuğuna oturduğu an, büyükelçiler istifalarını sunarlar. Başkan bazı istifaları kabul eder, bazılarını etmez. Dolayısı ile Büyükelçi John R. Bass’ın gidip gitmeyeceğine Başkan Donald Trump karar verecek.
Dünyanın hiçbir yerinde başbakanlar, yabancı elçilerin açıklamalarına muhatap olmazlar. Muhatapları Dışişleri Bakanlığı sözcüleridir.
Başbakanlar, ayaküstü soruları yanıtlamak zorunda değillerdir. Yanıtları, “evet doğru”, “hayır yanlış” ve de “yorum yok” olur. Anımsarım Başbakan İsmet İnönü’ye soru soran meslektaşa “yorum yok” karşılığı “Hadi canım sende!” derdi.
“Devlet adamlığı” başka, “politikacılık” başka kavramlardır. Anımsarım, bir gün Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin ile makamında konuşuyordum. Özel kalem müdürü içeriye geldi. Sözcü İsmail Soysal’ın önemli bir haber getirdiğini söyledi. Bakan “gelmesini” söyleyince “Ben kalkayım, sonra devam ederiz!” dedim.
Bakan beni oturttu. Sözcü içeri geldi, haberi aktardı. Haber, Bakan’ın hoşuna gitti, “Hemen bunu açıklayayım!” dedi.
Sözcü bir an durdu ve şöyle konuştu: “Efendim haberi ben açıklayayım… Yarın ters bir gelişme olursa ben sizi yalanlayamam. Ama gereğinde beni görevden alırsınız!”
Bakan Erkin, “Peki, sen açıkla!” dedi. Sultan’ın müjdesinde acaba kim görevden alındı?

TRT’nin Tahriki!
TRT Belgesel kanalında 2 Ocak Pazartesi gecesi gösterilen “Suların, ateşin ve taşların imparatorluğu” adlı yayında, Şanlıurfa’daki “Göbekli Tepe”, yıkım için hedef tahtası yapıldı!
Belgeselde, tek tanrılığa geçişte Hz. İbrahim’in yöredeki yaşamına değiniliyordu. Hz. İbrahim’in, çok tanrılı Kral Nemrut’un putlarını kırması olgusu ile Göbekli Tepe’nin eşsiz kalıntıları arasında bağlantı kuruluyordu.
Bir ara anlatıcı, “Göbekli Tepe’de yer alan heykellerin Hz. İbrahim’in babası Azer’in yapmadığını kim bize söyleyebilir, ya da Hz. İbrahim’in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbekli Tepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?” yorumunu yaptı.
O anda, Göbekli Tepe’deki tapınakta, üzerinde tilki kabartması bulunan “T” biçimli dikilitaşın kırılışı canlandırıldı.
Belgesel, izleyicilerde IŞİD teröristlerinin Irak’ta, Suriye’de ören yerleri ile müzelerdeki tarihsel mirasın yıkımlarını anımsatıp şaşkınlık yarattı. Hadi Şenol’un yazıp yönettiği belgeselin danışmanlıklarını Prof. Dr. Mehmet Aydın, Prof. Dr. Aysu Ata ve Doç. Dr. Sabri Karadoğan yaptılar. Diyarbakır Valiliği ile Kalkınma Bakanlığı belgeseli himayeleri altına almışlardı!
Göbekli Tepe, günümüzden 12 bin yıl önce yapılmıştı. Oysa Hz. İbrahim, 8 bin yıl sonra yaşamıştı. İki olay arasındaki tarihsel fark da göz ardı edilmişti.
Devlet kurumu TRT’nin belgeseldeki cehaletini bir yana bırakın, Göbekli Tepe’yi hedef tahtası yapması anlaşılır gibi değil.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tepkisi merak ediliyor! Her gün TV’lere cezalar veren RTÜK, acaba bu konuda ne yaptı? Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, belgeselin iternette hâlâ yayımlanması hakkında ne düşünüyor?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları