Olaylar Ve Görüşler

Kazdağı’nın size ihtiyacı var

17 Ocak 2017 Salı

Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları Milli Parkı’nın hemen yamacına yapılması planlanan termik santraldan çıkacak olan zehirli gazlar, hem bölgenin eşsiz doğal güzelliklerine zarar verecek hem de hepimizin havasını solunmaz hale getirecek

‘Kaz Dağları’nın kuzey doğu eteklerinden, Çanakkale ilinin, Yenice ilçesinin bereketli ve yeşil toprakları Agonya Ovası’ndan selamlar...
Tarihte Truvalıların atlarını besleyen, doğal bitki örtüsü ve zenginliğiyle görenleri hayran bırakan cennet ovamızda bulunan Çırpılar köyüne termik santral yapımıyla ilgili ön çalışmaların başlamış olmasından dolayı, muhtarlarımız başta olmak üzere yaklaşık 25 bin nüfusun yaşadığı bu nadide ve cömert Agonya’nın emektar halkı yasta.

Yenice kırmızı biberi
Kaz Dağları’ndan doğan ve Agonya Ovası’nın bitkisine, hayvanına, insanına bereket dağıtan, akabinde Gönen Barajı’na dökülüp Bandırma halkına içme suyu olan Yenice-Gönen Çayı’nın 1-2 km yanına yapılmak isteniyor bu termik santral.
Öyle bereketli bir ovadayız ki, yaklaşık 60 bin dönüm arazimiz, devletimizin milyonlarca lira harcayarak yaptığı göletlerle sulanıyor. Çünkü bu ovada, bu topraklarda dünyaya ün salan, adını “Yenice’nin Kırmızı Biberi” diye tanıtan kapya biber yetişiyor, közlenip Amerika ve Avrupa’ya yerli ve yabancı firmalar tarafından ihraç ediliyor. Devletimiz Agonya Çayı’nın ulaşamadığı, yetişemediği her köye gölet yaptı. Toplamda 8 adet, yaklaşık 10 km çapındaki göletler devletin zaten bu ovanın ne kadar zengin ve bereketli olduğunu görüp desteklediğinin somut göstergesi. Bugün aynı devletin bu ovanın termik santralın külleriyle, santraldan çıkacak gazların oluşturacağı asit yağmurlarıyla kirlenmesine göz yummaması gerektiğini düşünüyoruz.
En önemlisi, Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten, tarihte birçok uygarlığa, Sarıkız Efsanesi gibi birçok mitoloji ve efsaneye, çeşit çeşit hayvan ve bitkiye ev sahipliği yapmış ve yapan Kazdağları’nın eteğine, aynı zamanda 1952 Büyük Yenice Depremi’nde büyük bir yıkıma uğramış, 1. dereceden deprem kuşağında yer alan bu bölgede, doğmamış çocuklarımızın, çayımızda yüzen balığımızın, havada uçan kuşumuzun, etkilerinin öncelikli olarak ortaya çıkacağı ve her yaz milyonlarca yerli ve yabancı turistin nefes almaya geldiği Edremit Körfezi halkı ve misafirlerinin hakkının olduğu Agonya’da, böylesi bir doğa talanına göz yummayacağız.

Toplantı iptal
Çırpılar Termik Santrali’nin Çevre Etki Değerlendirme Raporu’nun onayı için 11 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da İnceleme ve Denetleme Kurulu Toplantısı düzenleneceği ilan edilmişti. Toplantı öncesinde, itirazlarımızı içeren dilekçeler hazırladık. Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde 350 Ankaralı’nın desteği ile itirazlarımızı hazırladık. Devamında ise destek çağrısı yaparak, tüm yurttaşlarımızı #KazdağlarıHepimizin diyerek destek çağrısında bulunduk. Çağrımız, ülkemizin dört bir yanından birçok yurttaş tarafından desteklendi. Ardından Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Aliağa, Eskişehir, Afşin, Gerze, İzmir gibi tüm Türkiye çapında en az 10 farklı ildeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan bilgi edinme hakkı çerçevesinde online olarak veya postayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şu ana kadar ulaşılan en büyük İnceleme Değerlendirme Kurulu itiraz miktarından birisi olan en az 500 itiraz dilekçesi gönderildi.

Tehlike henüz geçmedi
Ayrıca sosyal medyada da yürüttüğümüz kampanya büyük bir yankı buldu. 9 Ocak 2017’de akşam saatlerinde Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri oldu. TEMA’nın çağrımıza yanıt vererek açtığı imza kampanyası ise sadece birkaç günde 50 bin kişiye ulaştı. Kamu otoriteleri, Türkiye’nin dört bir yanından toplantıya katılım üzerine yapılan başvuruları önce reddetti, devamında ise toplantıya bir kala, toplantının belirtilmeyen bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Ancak tehlike henüz geçmedi, proje halen onaylanabilir.
Kamu otoriteleri, toplantının şirketten gelen talep üzerine hava muhalefeti nedeniyle ertelendiğini duyursa da, toplantı öncesinde bize destek veren sivil toplum kuruluşları ile birlikte yükselttiğimiz sesin de bu toplantının ertelenmesinde etkili olduğu kanısındayız.
Toplantı ertelendi diye biz mücadelemizi ertelemeyeceğiz. Proje iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz, Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları Milli Parkı’nın hemen yamacına yapılması planlanan bu termik santraldan çıkacak olan zehirli gazlar, hem bölgenin eşsiz doğal güzelliklerine zarar verecek hem de Çanakkale ve Balıkesir’de yaşayan bizlerin havasını solunmaz hale getirecek.
Kaz Dağları hepimizin; yaşam alanlarımızı korumak hepimizin görevi. Bu yüzden hepimizin bu güzel coğrafya için sağduyulu olması ve harekete geçmesi gerekiyor.
Bilgi: Çırpılar Termik Santralı’nın 3 Şubat 2016’daki İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı (İDK), eski Kayatepe muhtarı Hüseyin Soylu ve kızının bölgede bulunan 75 köyün muhtarından 65’inin imzaladığı itiraz dilekçelerini bölgeyi temsilen ilgili kurumlara vermesinden sonra toplantı iptal edilmişti. Ardından 22 Mart 2016’ya ertelenen toplantıya Çanakkale ve Edremit’ten toplam 5 milletvekili de katıldı ve şirketin eksiklerinin giderilmesi gerekçesiyle tekrar ertelendi.

HÜSEYİN SOYLU Eski Kayatepe Muhtarı



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları