Arzu Süzmen

First Lady Modası

23 Ocak 2017 Pazartesi

Geçtiğimiz hafta Barack Obama'dan görevi devralan Donald Trump, Kongre'de yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu. ABD ve dünyanın birçok yerindeki protestolar eşliğinde, düşük katılımla gerçekleşen törenin en çok konuşulan ismi ise hiç şüphesiz "yeni first lady" Melania Trump idi.

Moda tasarımcılarının Trump protestosu

Yemin töreninde eşi Donald Trump’a pudra mavisi elbisesiyle eşlik eden Melania Trump'ın bu tarihi günde giyeceği kıyafet merakla bekleniyordu. Bu merakın nedeni ise sadece Melania Trump'ın Donald Trump'ın eşi olarak üstlendiği yeni rol ve düzgün fiziği değil, Trump karşıtı moda tasarımcılarının protestosu ile karşı karşıya kalmış olması. 

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Melanie Trump'la çalışmak moda tasarımcıları arasında etik bir sorun haline geldi ve Tom Ford, Marc Jacobs, Sophie Theallet, Derek Lam gibi ünlü tasarımcılar Melanie Trump'ı giydirmeyeceklerini açıkladılar.

Sophie Theallet "Donald Trump'ın ırkçı, seksist, yabancı düşmanı yaklaşımları sebebiyle eşini giydirmeyi reddettiğini" belirtirken, Marc Jacobs, “Melania Trump’ı giydirmekle hiç ilgilenmiyorum. Enerjimi Trump’tan zarar görmesi muhtemel bireylere harcamayı tercih ederim.” Diyerek tavrını ortaya koydu. Tommy Hilfiger ise meslektaşlarını fazla politik olmakla suçlayarak, "first lady'lik rolünün sembolize etiiği değerlerin bireylerden önemli olduğunu" belirtti.

Amerikan rüyasının tasarımcısı: Ralph Lauren

Melania Trump'ın yemin töreninde giydiği elbiseyi, klasik Amerikan stilinin öncülerinden Ralph Lauren tasarladı. 77 yaşındaki Lauren, 1968'den beri tasarladığı kolej stili giysiler, yarattığı ikonik polo amblemi, gösterişli gece giysileri ile "Amerikan rüyasının tasarımcısı" olarak tanınıyor.

Ralph Lauren, yemin töreni tasarımıyla ilgili olarak New York Times’a, "Bu önemli anda ikonik Amerikan stilini tasarlamak geleneğini sürdürmek çok önemliydi” diye konuştu.

Donald Trump da tören sırasında yaptığı konuşmada, "Ülkemizi Amerikan eli ve Amerikan işçiliği ile yeniden inşa edeceğiz. İki kuralımız olacak; Amerika’dan al, Amerikalı ile yap." Sözleriyle eşinin ve kendisinin Amerikalı tasarımcıları tercih edeceğinin sinyalini vermiş oldu. Bu noktada Melania Trump her daim alternatif ve farklı ülkelerden tasarımcılara destek veren Michelle Obama'dan ayrılacak gibi görünüyor.

Jacqueline Kennedy etkisi

ABD'nin 35. Başkanı John F. Kennedy'nin eşi ve dönemin stil ikonu olan Jacqueline Kennedy'nin; 20 Ocak 1961'de eşinin yemin töreninde giydiği Oleg Cassini tasarımı takım ile Ralph Lauren'e ilham verdiği çok açık.

Pudra mavisi, diz boyu elbise ve onu tamamlayan yüksek şal yakalı kaşmir ceket, süet stilettolar, deri eldivenlerle Jackie Kennedy'nin zarif tarzının Melania Trump'a uyarlandığını görmek mümkün. Bir tek Jackie Kennedy'nin meşhur ettiği "hap kutusu şapka" eksik. 

2014'de Recep Tayyip Erdoğan’ın Abdullah Gül'den cumhurbaşkanlığını devraldığı törende Emine Erdoğan'ın giydiği kendinden desenli, geniş yakalı cekete bakarak anlıyoruz ki; devir teslim törenlerinde mavinin tonlarını giymek first lady'lerin fıtratlarında var.

Pantone şirketinin 2017 ilkbahar renk trendleri arasında gösterdiği mavi renk; güven, sadakat, huzur, anlayış gibi kavramlarla birlikte Amerikan kültüründe depresyonu da sembolize ediyor. Hatta "mavi hissetmek" ifadesi, "mutsuz, hüzünlü hissetmek" anlamında kullanılıyor.

İşte tam bu anda, müzisyen Gary Moore'un 1990 yılında tüm dünyayı sarsan "still got the blues" şarkısında mavinin sembolize ettiği hüzün, kulaklarımızda çınlamaya başlıyor:

"Yüzünü görmeyeli seneler oldu

Kalbimde, eskiden senin olduğun yerde şimdi kocaman bir boşluk var

Çok, çok seneler önceydi ama hala senin için üzülüyorum..." 

 
 
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları