Özgür Mumcu

Taç giyen baş

01 Şubat 2017 Çarşamba

 “Taç giyen baş akıllanır” sözü maalesef her zaman işleyen bir kurala işaret etmez. Bazı başlar, taçları “akıllanmadıkları” için giydiklerini bilir. Donald Trump da başkan olduktan sonra seçim öncesi sert söylemini bırakacağını umanları yanıltacağa benzer. Bunlara, Trump’ın İslam karşıtlığını “bugün konuşulur, yarın düzeltilir” diye değerlendiren Erdoğan da dahil.
Trump, ona kalsa geri adım atmayacağını gösterdi. Amerikan tipi başkanlık sistemi önemli bir sınav verecek. Denge ve denetleme mekanizmalarının bu beklenmedik başkana karşı nasıl işletileceğini beraber izleyeceğiz.
Artık yedi Müslüman ülkenin vatandaşları ABD’ye giremiyor. Başkan öyle istedi diye. Yargının müdahalesiyle şimdilik en azından “yeşil kart” sahipleri ABD’ye kabul edildi. Bakalım sayın Trump ne zaman sayın Erdoğan gibi mahkeme kararlarına saygı duymama ve tanımama aşamasına gelecek.
Doğrudan Müslümanları hedef alan bu düzenlemenin insan haklarına aykırılığından bahsetmeye bile gerek yok. Akıl almaz bir yasak. Radikal İslamcı örgütlere propaganda imkânı vermek dışında bir faydası da yok.
Yasaklı yedi ülkenin hiçbir vatandaşı ABD’de bir terörist faaliyette bulunmamış.
Öte yandan 11 Eylül saldırısının faillerinin vatandaşı olduğu Mısır ve Suudi Arabistan yasağın dışında. Hem de Trump yönetiminin Müslüman Kardeşler’i terör örgütü listesine almayı düşündüğü konuşulurken. El Kaide’nin doğmasında ABD’yle beraber ebelik yapan Pakistan da kapsam dışında.
Elbette bu ülkelerin vatandaşlarına da ABD’ye girişin yasaklanması insan haklarına aykırı olacaktır. Fakat siyasal İslamın ve Selefiliğin çıktığı, tohumlarının ekildiği, çıkan ürünün hasadının yapıldığı bu üç ülkeye dokunulmamasındaki ikiyüzlülük, açık. Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Trump’ın ticari ilişkilerinin ve yatırımlarının bulunduğu ülkeler olduğunu da not edelim.
İki şerefli haremin hizmetkârı” sıfatını kullanmayı seven Suudi Arabistan Kralı’ndan, Trump’a tepki gelmemesi de çok şeyi özetliyor. Aynı sessizlik Mısır ve Pakistan’da da mevcut.
Türkiye ise ilk günleri suskunlukla karşılayanlardan. Arakan’dan Gazze’ye her yerde Müslümanların haklarını koruduğunu iddia eden sayın Erdoğan’dan hâlâ ses yok. Ancak hükümet sözcüsü Numan Bey, o da bir röportajda soruldu diye vize yasağını “rencide edici” bulduğunu söyledi.
İktidar kalemleri ise Trump’ı “düzen karşıtı” bellediklerinden neredeyse ümmetin ümidi ilan edeceklerdi. İslamcı bir mizah dergisinde Rabia işareti yapan Donald Trump karikatürü bile çıkmıştı. Bu yasak karşısında ise debriyaja iyi basılmadan vites değiştirildiğinde çıkan sese benzer bir gacırtıyı fikir diye sunmak gayretindeler.
Taç giyen baş, akıllanmaz”. Trump’ın daha da sert adımlar atması muhtemeldir. Hele henüz belirsiz olan Ortadoğu politikasının neye benzeyeceği anlaşılsın, ortalık daha da karışacaktır. Yazık ki bugün zaten darmaduman Ortadoğu’da ne yaptığını bilmeyen bu iktidar, gelmekte olanla baş edebilecek yetenek ve birikime sahip değil.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları