Geçiş Dönemi?

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Türkiyenin bir geçiş dönemini yaşadığı kesin; ama, bu dönemden sonra nasıl bir Türkiyenin ortaya çıkacağı sorusu kaygı vericidir.

Başbakan Erdoğanın konuşmaları, son seçimde yüzde 46 küsur oy alan AKPnin tek başına yürüyeceğine ilişkin öngörüyü güçlendiriyor.

*

Nitekim Başbakan her tür uzlaşmayı kesin bir dille reddederek şu sözleri dile getirmiştir: Zaman zaman birileri diyor ki uzlaşma, uzlaşma, uzlaşma... Uzlaşma milletle olur.

Bu fikrinin altını Başbakan şu tümceyle de çiziyor: Biz milletle uzlaşmışız.

Başbakan Erdoğan daha önce iktidar ile egemenlik kavramlarını birbirine karıştırmıştı; bu kez de AKPye oy veren yüzde 46lık seçmen kitlesini millet kavramıyla karıştırıyor.

Dileriz ki bu kafa karmaşasını Türkiye şimdiden boyutları hesap edilemeyecek bir faturayla ödemez.

*

Ancak Başbakanın hedefine doğru inatla yürüyeceği artık belli olmuştur; anamuhalefeti hiçe saymaktadır.

Bin bir riziko içeren bölgede Türkiyenin kendi içinde bütünleşememesi bir talihsizliktir; artık kentlere sıçrayan terör de güven ve huzuru büyük çapta baltalamaktadır.

Bu gibi durumlarda gözler devlet adına birliği ve beraberliği vurgulayan Cumhurbaşkanına çevrilir...

Ancak Çankayada oturan Abdullah Gülde böyle bir kimlik görülemiyor; Cumhurbaşkanı olmadan önceki siciliyle Çankayaya çıktıktan sonraki tutumu birbirine eklendiğinde Sayın Gülün tüm halkı, ulusu, ülkesi ve devletiyle Türkiyeyi kapsayacak bir yapıya sahip olmadığı artık açıkça ortaya çıkmıştır.

Yalnız AKPnin oylarıyla Cumhurbaşkanlığına seçilen Gül Kayıp Trilyon Davasındaki konumuyla da ne kadar yanlı olduğunu sergilemiştir.

Cumhurbaşkanı için Sayın Necmettin Erbakanın söylediği şu sözler bir gerçeğin ifadesidir: Onlar (Gül dahil) bizim talebelerimiz ve taraftarlarımızdır.

Sayın Cumhurbaşkanının her şeyden önce bu sözleri yalanlaması ve evrakta sahteciliksuçlamasından mahkemede aklanması gerekir.

*

Evet, sonuçta Türkiye bir geçiş dönemini yaşıyor.

Anayasa Mahkemesinin kararında AKPnin laiklik karşıtı eylemlerin merkezi olduğu saptanmıştır.

Geçiş döneminde Türkiyenin, kimliği açık liderlerin kılavuzluğunda nereye sürüklendiği de bellidir.

Atatürkün kurduğu laik Cumhuriyet yaşadığı bunalımı aşabilirse Türkiye kurtulabilir; yoksa bu gidişatın sonu iyi görünmüyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları