Güner: İstifa Etmeseydim Ben Yuhalanacaktım!

03 Mayıs 2014 Cumartesi

Balyoz davasında hüküm giyen Mamak’taki subaylardan Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in Kocatepe’deki cenaze töreni.
Öğle namazı 1’i biraz geçe okunacak. Daha saat 12’de, eşi Sema Özenalp, oğlu Batu (14), kızı Duru (8), annesi ve kız kardeşine taziye için merdivenlerin başına kadar uzanan bir kuyruk var. Murat Albay’ın cezaevindeki arkadaşları, oğlu Batu için özel şapka yaptırmış. Üzerinde TCG Gökova yazıyor. Babasının tutuklanmadan önce komutanlığını yaptığı firkateynin adı.

***

Taziye kuyruğunda kimler yok ki... TSK’den muvazzaf ve emekli silah arkadaşları. Ankara ve İstanbul’daki cezaevlerindeki Balyoz hükümlülerinin eşleri ve çocukları. Ergenekon Davası’nda yıllarca tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen siviller ve askerler. Siyasetçiler. Balyoz sanıklarının her daim yanında yer alan gazeteci Yılmaz Özdil. Aileyi hiç tanımasalar da yaşanan bunca hukuksuzluğa isyan eden yurttaşlar... Kimi ellerini sıktı. Kimi kucakladı, sarıldı. Kimi ağladı...

***

Kocatepe Camii avlusuna erken gelenler arasında Ergenekon ve Balyoz davalarında askerlerin tutuklanmasına isyan ederek istifa eden eski Donanma Komutanı, emekli Oramiral Nusret Güner var. İstanbul’dan gelmiş. Davaları protesto için bıraktığı sakalı kesmiş. Tanıyan herkes saygıyla selamlıyor kendisini.
Günün en zorlu ziyareti Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun taziyesi. Oldukça üzgün. Protestolar arasında gelişini, aileye başsağlığı dileyişini ve törenin ardından yuhalanarak ayrılışını Güner ile birlikte izledik.
Kimi “Ne yüzle geldiniz?” dedi. Kimi Necdet Özel nerede” diye sordu. Sema Özenalp ise çok vakur bir duruş sergiledi, taziyeyi sessizce kabul etti. Törenin ardından Bostanoğlu’nun makam arabası protestolar eşliğinde ayrılırken emekli Oramiral Güner şunları söyledi:
“Eğer istifa etmeseydim bugün o arabada ben oturuyor olacaktım. Aynı şekilde beni yuhalayacaklardı. İşte bu nedenle istifa ettim. O insanlar zindanda kaldığı sürece bu komuta kademesinin vicdanı rahat olamaz.”
Sonra da hızla neler yapılması gerektiğini sıraladı:
1. İçerideki subaylar derhal salıverilmeli.
2. Bu işin sorumlularından hesap sorulmalı.

Anayasa Mahkemesi önünde ‘Vardiya’
Murat Albay’ın da avukatlığını yapan Balyoz avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol ile karşılaştık. Balyoz hükümlülerinin bireysel başvurularını bir türlü sonuçlandırmayan Anayasa Mahkemesi’ne tepkiliydi: “İçerdekilerin hepsinin bireysel başvuruları aylardır önlerinde. Kararı açıklamadıkları gibi görüşme taleplerimize de yanıt vermiyorlar. Kararlarını açıklasalar belki de bugün Murat Albay ölmeyecek, aramızda olacaktı. Daha fazla ölüm görmek istemiyoruz. Pazartesi gününden itibaren Anayasa Mahkemesi önünde nöbet tutacağız. Balyoz avukatları ile aileler artık orada bekleyeceğiz. ‘Vardiya Bizde Platformu’nu Anayasa Mahkemesi önüne taşıyacağız. Artık bu duyarsızlık son bulmalı...”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları