Ayşe Yıldırım

Deniz Yücel tutuklandı Almanya ayakta

01 Mart 2017 Çarşamba

Alman gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni ve zorlu bir sürecin başlangıcı olarak değerlendirildi. Alman siyasiler, Türkiye’nin Avrupa ile yakınlaşmasının imkânsız hale geldiğini söyledi. Bugüne dek Türkiye’deki gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamaların ‘ilk defa bir yabancı gazeteciye yöneldiğini’ söyleyen Die Welt’in sahibi ve yayın yönetmeni Mathias Döpfner, “Bu insanlık için iyi bir mesaj değil” diye konuştu.

Gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması Almanya’yı ayağa kaldırdı. Başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere hemen tüm siyasiler tutuklama kararına sert tepki gösterirken, gazeteler de ‘Denize özgürlük’ başlıklarıyla Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik baskıları gündeme getirdi.

Merkel: Hayal kırıklığı yaratan bir karar

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Sert ve hayal kırıklığı yaratan bir karar. Çünkü Deniz kendisi ifadeye gitmişti. Ve biz özgürlüğüne kavuşmasını umut ediyoruz” dedi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Deniz Yücel’in tutuklanmasının Türk-Alman ilişkilerinde zorlu bir süreci başlattığını belirterek, “Deniz olayı iki ülke arasında hukuka yaklaşım konusunda ne kadar farklılık bulunduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

İkiyüzlülüğü bırakın

Adalet Bakanı Heiko Maas da tepkisini, “Bir gazetecinin tutuklanması bizim basın özgürlüğü ve hukukumuzla hiçbir şekilde uyuşmuyor. Bu Avrupa’nın temel ilkelerine terstir ve bununla Türkiye’nin Avrupa ile yakınlaşması zorlaşmış hatta belki imkânsızlaşmıştır” sözleriyle ifade etti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter de sosyal medya hesabından tutukluluğa sert tepki gösterdi. Peter, “Üzgünüm, öfkeliyim, çaresizim. Deniz, polis gözaltısından sonra şimdi de tutuklandı. Alman devleti sadece seyirci olmamalı” diye yazdı.

Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu, “Eğer Türkiye, demokratik bir ülke olduğunu göstermek istiyorsa bu ikiyüzlülüğe son vermeli, basın ve ifade özgürlüğüne saygı duymalı” dedi.

İnsanlık için iyi bir mesaj değil

Deniz Yücel’in çalıştığı gazete Die Welt, birinci sayfasını ‘Deniz Yücel tutuklandı’ diyerek tamamen bu olaya ayırdı. Gazetenin internet sitesi ise “Hepimiz Deniziz” başyazısıyla çıktı.

Die Welt’i de çıkaran Axell Springer Verlag’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mathias Döpfner imzalı başyazıda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltildi. Dünyada basın özgürlüğünü ayaklar altına alan ‘demokrasi dışı diktatörlerden’ örnek veren Döpfner, yazısında şunları kaydetti: “Deniz’in durumu sadece Deniz’le açıklanacak bir durum değil, geneli kapsıyor. Bu aynı zamanda ne kadar bağımsız ve eleştirel bir gazeteciliğe sahip olmamız gerektiğini gösteriyor. Türkiye’de düşünce özgürlüğü, sanat özgürlüğü ve basın özgürlüğü rahatsız edici bir konu.

Yücel, ışık saçan bir gazeteci. Her açıdan bağımsız bir düşüncesi, bağımsız bir aklı var. Ve bundan dolayı da Türkiye’deki gelişmelerden kaygı duyuyordu. Onun bir suçlu gibi ele alınması ile bir mesaj verilmek isteniyor. Bu mesaj da; eğer özgürlüklerini yaşatmak istersen böyle olursun. Bunu söylemek istiyorlar. Bu sadece Deniz’le açıklanabilecek bir olay değil, bir istisna değil, bu sistemin bir parçası. Bu sistem bugüne kadar Türkiye’deki gazetecileri baskı altına alıyordu ama ilk defa yabancı bir gazeteciye yöneldi. Almanya’daki hayal kırıklığı, öfke ve bununla dayanışma sınırları aştı. Bu insanlık için iyi bir mesaj değil. Deniz hiçbir zaman baskıya boyun eğmedi. Ve bu boyun eğmemesiyle saldırganların silahlarını köreltti ve tam tersi durum yarattı. Bu otokratik sistemin baskı mekanizmasını göstermesi açısından emsal bir karar. Deniz’in bir suçlu gibi muamele görmesi verilmiş bir sinyaldir. Bu sinyalin amacı şu: özgürlüğünü yaşatmak isteyen herkes böyle olabilir. Deniz, gözaltındayken çok zor durumlar yaşamış. Her şeye rağmen durumum iyi demiş. 7 metrekarelik bir hücrede ve genelde üç kişi kalıyormuş.”

DENİZ’E ÖZGÜRLÜK

Almanya’nın büyük gazeteleri “Deniz’e Özgürlük” (Freiheit für Deniz) ilanıyla çıktı. İlanda, “Bilginin, düşüncenin, ifadenin, sanatın özgürlüğü için... Deniz Yücel ve Türkiye’de tutuklu bulunan diğer tüm gazeteci ve sanatçılar için hep birlikte!” ifadeleri yer aldı. Frankfurter Allgemeiner gazetesi de olayı siyasi açıdan değerlendirerek “Avrupa’ya yakınlaşma zor hatta imkânsız” başlığını attı. Focus, Başbakan Merkel’in tepkisiyle haberi duyururken Spiegel de “Bu karar ağır ve hayal kırıklığı yarattı” başlığını attı. Deniz Yücel’in serbest bırakılması için “change. org” sitesinde başlatılan kampanyaya ise binlerce kişi katıldı. Alman medya kuruluşları da binalarına ve ofislerine “FreeDeniz” yazılı poster ve flamalar astı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları