İdam Kaldırılmış ve AKP Güvenceye Almıştı...

02 Mart 2017 Perşembe

Halkoylaması günü yaklaşırken AKP’nin nalıncı keseri gibi kendisine doğru yaratmaktan başka bir amacı olmayan anayasa değişikliğini kamuya anlatmakta zorlanıyor olmasının ipuçları bir bir ortaya dökülüyor.
Geçmiş oylamalarda başarılı olduğu varsayılan “vatan, millet, Sakarya” edebiyatının bu kez etkili olmadığı görülüyor.
“Hayır” diyenlere yönelik “vatan haini” ve “terörist” suçlaması ise kendi içlerinden de “hayır” görüşünde olanların varlığı ortaya çıkınca (belki de şimdilik) askıya alınmış durumda.
Bol keseden para dağıtımına başlanmasının da “evet”leri artırmadığı görülmüş olmalı ki idamın geri getirilmesi, yeniden ve ısrarla piyasaya sürülmüş durumda.
Böylece MHP içindeki hayırcıları da etkileyip bir taşla iki kuş vurma umuduna sarılmış gibiler.

***

Konuşma sekilerinden ya da televizyon ekranlarından idamı geri getirme sözü vermek kolay, ama uygulamaya geçirilmesi ve geçirilirse anayasayı yeniden değiştirmeden uygulanması hiç de kolay görülmüyor.
İddia ettikleri gibi, Türkiye bir hukuk devleti(?), yargıçlar da bağımsız ve tarafsızsa yasa ile yapılacak bir değişiklik hiçbir işe yaramayacak...

***

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan” imzasıyla 2003 yılı Haziran ayında Meclis’e sunulan tasarı ölüm cezasını kaldıran “İnsan Haklarını ve Temel Özgürlüklerini Koruma Avrupa Sözleşmesi’ne ek 6’ncı protokolün” onaylanmasını istiyordu.
Meclis, isteği 26 Haziran 2003’te 4913 sayılı yasa ile onaylamıştı. AKP bugünleri düşünmemiş olmalı ki 2004 yılının Şubat ayında Anayasa’nın 90’ıncı maddesine; “İnsan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerle çelişen yasa maddelerinin uygulanmayacağı” kuralını eklemişti.
Bu değişikliğin ardından AKP iktidarı, “Ölüm cezası kaldırılmıştır. Hiç kimse ölüm cezasına çarptırılmayacaktır ya da bu cezası infaz edilmeyecektir” maddesini içeren yasayı 12 Ekim 2005’te yürürlüğe sokarak uluslararası bir söz daha vermişti. Hem de “savaş zamanında idam cezası verilebilir” kuralından vazgeçerek...

***

İdam cezasının geri getirilmesi, gazeteci, yazar, politikacı, sanatçı ve hukukçulara yönelik haksız tutuklamalarla arası gerginleşen AKP, Avrupa Konseyi ile köprüleri tümden atmayı göze alır mı bilemeyiz.
Almasına alabilir ama bir daha “Türkiye hukuk devletidir” iddiasını da bir kenara atmış olur...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları